Eric Van Rompuy. ©  Geert Van de Velde

Eric Van Rompuy (CD&V) scherp over crisis: “De Wever wil ons kapot”

Eric Van Rompuy (CD&V) reageert scherp op de manier waarop de crisis in de Vlaamse regering is verlopen: “De Wever wil ons kapot.”

dh

Eric Van Rompuy, oudgediende bij de christendemocraten en nog voorzitter van de seniorenafdeling, wil liever geen commentaar geven over de interne discussies binnen zijn partij. “Dat is aan de nieuwe generatie en aan Sammy”. Maar hij wil wel wat kwijt over de houding van de N-VA, die de CD&V in de finale onderhandeling voor de septemberverklaring niets gunde. “Bart De Wever heeft vroeger al gezegd dat hij CD&V en Open Vld wil kapotmaken omdat we zijn meegestapt in Vivaldi. Dan weet je genoeg. Hij wenst ons ‘een pandoering’ en ‘een klare nederlaag’ en hij beschrijft het federale beleid als het faillissement van het land.”

Van Rompuy heeft samen met verschillende generaties christendemocraten meegewerkt aan opeenvolgende staatshervormingen. Maar de volgende stap waar N-VA nu van droomt, “samen met de socialisten werken aan een confederalisme”, daarin gaat hij niet mee. “Dan zullen ze geheel of voor een deel de sociale zekerheid moeten splitsen en de schuldenberg. Maar de kostprijs daarvan kan Wallonië niet dragen en Vlaanderen wil dat niet. Dat betekent letterlijk het failliet van België, precies wat De Wever wil. Moeten wij daaraan meewerken vanuit de Vlaamse regering? Dat is niet mijn koers en ook niet die van Sammy Mahdi.”

Vastgoed

Jobs in de regio