Minister Dermagne “gechoqueerd” door voorgestelde loonsverlaging poetshulpbedrijf

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) reageert “gechoqueerd” op het voorstel tot loonsverlaging dat poetshulpbedrijf Hulp aan Huis heeft gedaan aan zijn personeelsleden. Indien sprake is van dwang, dan kan het personeel die verlaging aanvechten voor de arbeidsrechtbank, verklaarde de minister donderdag in de Kamer.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Indexering? Dit bedrijf uit Bornem legt personeel stevige loonsverláging op: “Nooit vertoond en ten zeerste af te raden”

Hulp aan Huis is een kleine speler, met een honderdtal huishoudhulpen. Die kregen allemaal een addendum bij hun arbeidscontract dat ondertekend moest worden teruggestuurd. De begeleidende brief verwijst naar de slechte financiële toestand van het bedrijf.

In het addendum was sprake van een verlaging van ongeveer 14 euro naar nog 13,37 euro per uur. Die 13,37 uur is het loon dat wordt geboden ná de geplande indexering op 1 oktober. Die 14 euro zou dus eigenlijk door indexering net moeten stijgen, naar ongeveer 14,25 euro. Maar in de plaats daarvan zakt het, een verlaging van 6 procent of zo’n 140 euro bruto per maand. 

Op vragen van Nahima Lanjri (CD&V) en Anja Vanrobaeys (Vooruit) antwoordde minister Dermagne “gechoqueerd” te zijn door de brief. Het gaat bovendien om een sector waar de lonen al erg laag liggen én die ruim gesubsidieerd wordt door de regionale overheden.

Sprake van dwang? 

“Men kan zich afvragen of er sprake is van dwang om akkoord te gaan met de loonsverlaging. In dat geval kan die worden aangevochten voor de arbeidsrechtbank”, aldus de socialistische vicepremier. Hij merkte ook op dat alternatieve loonvoordelen juridische vragen opwerpen. Die gaan ook gepaard met minder bijdragen, wat een impact heeft op de sociale rechten, luidde het.

Tot slot wees Dermagne op het belang van sociaal overleg en ging hij in op de suggestie om interfederaal overleg te plegen. Opvallend was dat Vanrobaeys haar collega Lanjri opriep bij haar partijgenoot Jo Brouns, de Vlaamse minister van Werk, te gaan aankloppen en stappen te ondernemen.

Vastgoed

Jobs in de regio