Conservator Marc Dumon toont een deel van zijn museum. © Tommy Maes

Mollenaar vormt mancave om tot Politie-, Rijkswacht- en Militariamuseum: “Zo heb ik toch een deel van mijn droom gerealiseerd”

Mol -

Bijzonder veldwachter Marc Dumon uit Mol-Rauw opent op vrijdag 14 oktober zijn Politie-, Rijkswacht- en Militariamuseum. Geïnteresseerden kunnen er op afspraak een grote collectie uniformen, foto’s en andere voorwerpen bewonderen. “Op deze manier heb ik toch een deel van mijn droom gerealiseerd”, zegt hij.

Voor Marc Dumon (51) was het een jongensdroom om ooit bij de rijkswacht te gaan. “Door omstandigheden is dat jammer genoeg nooit gelukt”, vertelt hij. “Mijn legerdienst heb ik wel gedaan en in tegenstelling tot veel generatiegenoten keek ik daar zelfs naar uit. Later ben ik aan de slag gegaan bij bewakingsfirma’s en sinds 2017 ben ik bijzonder veldwachter in Mol en Balen.”

In die functie waakt Marc over de orde en veiligheid in enkele natuurgebieden van de gemeente of Natuurpunt, maar hij blijft ook geboeid over alles wat met de rijkswacht, politie of leger te maken heeft. Zo bouwde hij een verzameling van uniformen, foto’s en andere voorwerpen op. “Het grootste deel heb ik gekregen van voormalige rijkswachters, politiemensen en militairen of van hun familieleden. Soms zoek ik ook via tweedehandssites materiaal, maar voornamelijk is mijn collectie opgebouwd via schenkingen”, vertelt Marc.

Een van de uitgebeelde taferelen in het museum. © Tommy Maes

De uniformen verdwenen ook niet in de kleerkast. In plaats daarvan stelde Marc ze op in het huis. “Het begon eerst nog vrij bescheiden in de veranda, maar later breidde de collectie uit naar een tuinhuis en mijn vroegere mancave”, vertelt Marc. “En zo ontstond mijn eigen privémuseum. Een bevriende voormalige politie-inspecteur was daar erg van onder de indruk en stimuleerde om het museum open te stellen voor het publiek.”

Op afspraak

En zo geschiedde. Binnenkort kan je op afspraak het museum bezoeken, terwijl Marc je rondleidt en de nodige uitleg geeft over de rijkswacht, van de gendarmerie van vroeger tot de federale politie van nu. In het museum zie je diverse uniformen uit verschillende periodes en voor verschillende functies.

Een replica van de gedenksteen voor wachtmeester Henri Wuyts. © Tommy Maes

“Je kan er ook verschillende taferelen ontdekken, zoals een Brusselse stadsagent die zijn pv’s aan het uittikken is of een gendarme die een boef in het cachot bewaakt”, zegt Marc. “Je vindt bijvoorbeeld ook een replica van de gedenksteen voor wachtmeester Henri Wuyts, een rijkswachter die tijdens de Tweede Wereldoorlog vlak voor de bevrijding om het leven kwam.”

Het Politie-, Rijkswacht- en Militariamuseum wordt op vrijdagavond 14 oktober officieel geopend in aanwezigheid van onder meer vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, heemkunde Mol, VVG Mol en diverse (ex-)politiemensen.

“Ook de pastoor van Mol-Rauw zegent het gebouw in en een muzikant komt de Last Post en het Belgisch volkslied live spelen op trompet”, vertelt Marc. “Verscheidene mensen hebben al toegezegd. Sommigen hebben zelfs beloofd dat ze nog zaken gingen meenemen voor het museum.”

Vanaf 15 oktober is het museum op afspraak te bezichtigen. Een afspraak maak je via een e-mail naar bijzondereveldwachter.marc@gmail.com of via sms op 0477-88.77.21.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio