Robbie (links) en de andere deelnemers, presentatrice Eva De Roo staat rechts. © rr

Olenaar met muco bedwingt Italiaanse cols:“Niet de bedoeling om daar een toptijd neer te zetten”

Olen -

Eind goed al goed. Donderdag was op Een in De Klim Van Je Leven te zien hoe muco-patiënt Robby Baetens uit Olen vier cols bedwong in de Dolomieten. “Ik heb al een volgend sportief doel in gedachten”, vertelt de man.

Tom Vets

Robby Baetens deed zijn verhaal een maand geleden in onze krant. Hij heeft al zijn hele leven last van mucoviscidose, een aangeboren stoornis die leidt tot taaie slijmen. Deze veroorzaken verstoppingen in de luchtwegen. Meer sporten heeft voor Robby een gunstig effect op zijn ziekte, bovendien vermagerde hij er de afgelopen jaren ook nog eens 40 kg door. Daarom nam hij deel aan het event Climbing for Life, dat in het teken stond van longaandoeningen. Tijdens de voorbereidingen werd gevraagd of hij zijn relaas wilde laten filmen voor het Eén-programma De Klim Van Je Leven met Eva De Roo.

Op 10 september bedwongen de deelnemers de cols van de Sella Ronda. Het betrof een parcours van 50 km met vier cols. “Tijdens de laatste dagen en weken voor de afreis naar Italië zijn er geen problemen meer opgedoken met mijn gezondheid. “Ik ben in de best mogelijke conditie aan dit sportieve avontuur begonnen”, zegt Robby. “Ik ben ook blij dat de hele groep heelhuids aan de finish is gekomen. Het was niet de bedoeling om daar een toptijd neer te zetten, of om uit het groepje te ontsnappen en als eerste over de meet te komen.”

De derde col was volgens de Kempenaar de zwaarste. “Omdat die het hoogste stijgingspercentage had. Voor mij persoonlijk waren ze alle vier goed gegaan. Met dank aan de goede trainingen die we hebben gekregen van onze coach. Zo kwamen we nooit in problemen.”

 ©  © VRT

Het was de stille wens dat de groep bijeen bleef tot aan de finish. “Voor het merendeel is dat gelukt. Voor sommige deelnemers was de uitdaging uiteraard lastiger want niet iedereen heeft dezelfde problematiek. Tot aan de tweede col hebben we iedereen nog bij elkaar gezien en zijn we samen boven gekomen. Toen de Sella eraan kwam is het groepje wel uit elkaar gespat, maar ik wil nu niet gezegd hebben dat de laatste deelnemers veel later dan de anderen over de meet kwamen.”

Sport Robby nog steeds even vaak als voorheen? “Het is nu een beetje minder geworden. Tot deze zomer fietste ik vijf keer per week, nu nog drie. Maar ik ben nog altijd aan het fietsen. De afgelopen twee jaar heb ik dat trainingsschema nauwgezet gevolgd en zat die vijf keer per week erin gebakken. Dat was ook nodig om dit tot een goed einde te brengen. Nu ik de top heb gehaald is het vooral een verhaal van verder blijven trainen voor nieuwe uitdagingen. Ik probeer nu een gezonde balans te vinden tussen sport, werk en mijn privéleven.”

Er komt een nieuw doel. “Volgend jaar in juni gaan ze voor Climbing for Life de Stelvio beklimmen en ik heb me nu al voorgenomen om er aan mee te doen. Ik weet dus de komende maanden wat gedaan.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio