UZ Antwerpen zoekt patiënten met langdurige Covidklachten

Het UZ Antwerpen is op zoek naar mensen die na een Covid-19-infectie met aanhoudende klachten blijven kampen, en deel willen nemen aan een studie naar het effect van longrevalidatie bij een kinesitherapeut.

‘PuRe COVID’ heet de studie in opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, wat staat voor ‘pulmonale revalidatie bij langdurige Covid-19’. Naar schatting een op de zeven Belgen heeft zes maanden na een Covid-19-infectie nog last van een of meerdere symptomen, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. De meest voorkomende symptomen zijn longklachten, zoals kortademigheid, een verminderde conditie en vermoeidheid. Ook hartritmestoornissen komen voor, maag-darmproblemen, angst- en stemmingsstoornissen, geheugenproblemen, geurverlies en hoofdpijn. In hun studie willen onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), de Universiteit Antwerpen, het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en de Universiteit Hasselt nagaan of die patiënten baat hebben bij longrevalidatie bij een kinesitherapeut naar keuze.

Zo’n revalidatietraject wordt ook voorgeschreven aan patiënten met vergelijkbare klachten, bijvoorbeeld aan mensen met COPD. “Longrevalidatie verbetert onder meer hun kortademigheid, vermoeidheid en mentale klachten aanzienlijk”, zegt professor Thérèse Lapperre (UZA). “Onze studie moet nu aantonen of dat soort revalidatie ook tegen langdurige Covid-19-klachten helpt.”

De onderzoekers zijn nog op zoek naar mensen die willen deelnemen aan de studie. In aanmerking komen mensen die minstens zes weken geleden een Covid-19-infectie hebben doorgemaakt, en die nog klachten ervaren die niet aanwezig waren voor de infectie. Die klachten mogen niet verklaard kunnen worden door een andere diagnose.

Deelnemers volgen een gepersonaliseerd longrevalidatieprogramma van twaalf weken bij een kinesist naar keuze. In het UZA of het ZOL ondergaan ze vier keer, telkens drie uur, een aantal tests en onderzoeken. Vier keer ook dragen ze een activiteitenmonitor voor telkens negen dagen en nachten. Met de onderzoeken en digitale opvolging erbij duurt de studie ongeveer negen maanden. De onderzoekers vergelijken de evolutie van de revalidatiegroep met een willekeurige controlegroep die geen behandeling krijgt. syma

Interesse om deel te nemen: purecovid@uza.be of 03-821.23.95; meer info: www.purecovid.be.

Vastgoed

Jobs in de regio