Jeroen Franck heeft zijn tweede kinderboek uit. © Filip Spoelders

Leerkracht schrijft kinderboek met een boodschap: “Belangrijk dat kinderen gelukkig zijn met zichzelf”

Kontich, Lint -

Jeroen Franck uit Kontich en leerkracht in basisschool De Wilg in Lint is opnieuw in zijn pen gekropen. Na een avonturenverhaal schreef hij nu een verhaal met een boodschap voor de kinderen.

Filip Spoelders

In juni 2021 debuteerde Jeroen met het kinderboek Nestor en het Magische Zakhorloge. “Dit was een avonturenverhaal waarmee de lezers zich ontspannen konden laten meeglijden. Eigenlijk was ik bezig aan een vervolgverhaal toen ik met een ander idee kwam”, vertelt Jeroen.

Voor hij in Lint les kwam geven, stond hij verschillende jaren voor de klas in Antwerpen. “Tijdens een van de laatste dagen van het schooljaar mochten de leerlingen toen eens iets speciaal naar de klas meebrengen. Ik denk aan hun smartphone of een Nintendo. Het viel me snel op dat de meisjes in het vierde leerjaar heel hard bezig waren met het maken van foto’s van zichzelf en vooral hoe ze ermee zouden naar buiten komen op hun sociale media. Welke filters zouden ze gebruiken? Dit bleef lang in mijn achterhoofd spelen.”

Het was de aanzet voor zijn nieuwste werk Het Meisje dat door Niemand Werd Gezien. “Hoofdpersonage Puja is een Indiaas meisje van 13 dat zich achter een hoofddoek verschuilt vanwege een moedervlek. Ze denkt dat ze zo toch niet gezien zal worden. Wanneer ze dreigt uitgehuwelijkt te worden, vlucht ze weg van haar familie naar Sri Lanka. Daar ontmoet ze meneer Gakpo van een bloemenwinkel”, licht Jeroen het verhaal een klein beetje toe.

Gelukkig zijn

Meneer Gakpo zal haar stilaan duidelijk maken dat een moedervlek ook mooi kan zijn. “Ik geef les aan kinderen uit het vierde leerjaar. Ze komen in een fase waarbij de puberteit stilaan ontwaakt. Verschillende kinderen hebben onzekerheden over hun lichaam of uiterlijk. Maar ik wil aantonen dat ze gelukkig moeten zijn met zichzelf wanneer ze in de spiegel kijken en dat ze zich moeten durven tonen. Uiteraard heeft het ene kind daar meer tijd voor nodig dan het andere. Maar dit is niet erg.”

Het meisje dat door niemand werdgezien, geïllustreerd door Janneke Ipenburg, is voor kinderen vanaf 9 jaar maar kan ook worden voorgelezen. Het kost 14,90 euro. Zondag om 11u stelt Jeroen het boek voor in de Standaard Boekhandel in de Statielei van Mortsel. (fisp)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio