© if 

Onze bespaartip: vermijd een ton afval en spaar tot 500 euro met herbruikbare luiers

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt in sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee!

Elke jonge ouder leert het: luiers nemen een enorme hap uit het budget in de eerste levensjaren van een kind. We zetten niet voor niets een ‘pamperrekening’ op het geboortekaartje. Gemiddeld heeft een kind zo’n drie jaar luiers nodig. Aan vijf luiers per dag zijn dat bijna 5.500 stuks. Bovendien produceert je kleine spruit daarmee bijna een ton afval op drie jaar tijd. Dat kun je vermijden met wasbare luiers. En tegenwoordig zijn het geen katoenen doeken met veiligheidsspelden meer, maar comfortabele en handig te gebruiken broekjes.

De herbruikbare exemplaren vragen een stevige startinvestering, maar die verdien je op drie jaar tijd ruimschoots terug. Naar schatting betaal je per kind zo’n 1.300 euro als je wegwerpluiers gebruikt, voor de luiers zelf en voor afvalzakken. Voor wasbare luiers is dat 800 euro: de aankoop en de kost om ze te wassen. Door de hoge energieprijzen is de kost voor het draaien van een wasje opgelopen, maar dan nog ben je met wasbare luiers honderden euro’s goedkoper af. Heel wat steden en gemeenten geven trouwens een premie om de investering in herbruikbare luiers te dragen, vaak tot de helft van het aankoopbedrag.

 JVBo

Vastgoed

Jobs in de regio