© RTV

Zeventig Oekraïense vluchtelingen in Mechelen hebben uitzicht op werk na jobdag

Mechelen -

De stad Mechelen en de VDAB hebben donderdag een jobdag georganiseerd in het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen aan De Nekker. Zeven bedrijven hebben eraan deelgenomen en 120 vluchtelingen kwamen kennismaken. Zeventig onder hen hebben al een volgend gesprek gepland.

Sven Van Haezendonck

In de Dijlestad verblijven er momenteel ruim achthonderd vluchtelingen uit Oekraïne. De meeste hebben tijdelijk onderdak gevonden in het nooddorp van Rode-Kruis-Vlaanderen aan De Nekker. “Van bij de aanvang van de noodopvang was het idee om deze mensen zo goed mogelijk te integreren in onze stad. Werk en opleiding zijn daarbij natuurlijk cruciaal, maar verre van evident omwille van de taal”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Daarom organiseerde de stad samen met VDAB een jobdag waarvoor geïnteresseerden niet moesten inschrijven. “Dat maakte de organisatie tot op zekere hoogte een gok”, stelt de burgemeester. Hij is blij met de opkomst. “Het bewijst wat we al wisten: heel wat Oekraïners willen wel degelijk aan de slag. Dat zeventig vluchtelingen hiermee plots uitzicht hebben op een job in onze stad is schitterend”, vertelt Vandersmissen.

Taal blijft een grote drempel

“Voor veel Oekraïners is het ondertussen duidelijk dat de tijdelijke situatie langer zou kunnen duren dan eerst gedacht. Eens die klik is gemaakt, is de drempel naar werk kleiner en is het ook makkelijker voor ons om het gesprek aan te gaan”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur bij VDAB. Met jobdates heeft het bedrijven tot in de nooddorp gebracht, om de kloof letterlijk te dichten.

Al merkt VDAB wel dat taal een grote drempel blijft. Tijdens dienstverlening en jobddates kunnen tolken en Oekraïens sprekende collega’s daarbij helpen. “Maar dit lukt niet altijd op de werkvloer. Het blijft dus belangrijk om hierop in te zetten”, vertelt Cuyt. Voor de jobdag was er overigens ook gezorgd voor een flyer in hun taal. Hoeveel Oekraïners er uiteindelijk een job vinden, zal de komende weken blijken. Er wordt nog gemonitord hoeveel gesprekken uiteindelijk hebben geleid tot een job. “Maar een succes is het nu al. Het staat nu al vast dat we ook in de nabije toekomst extra jobdagen gaan organiseren”, zegt burgemeester Vandersmissen.

MEER OVER Bedrijven Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio