Schepen Rik Pets neemt aan de Ommegang deel als magistraat. “Het is de vierde keer dat ik als figurant mee stap.”  © Chris Van Rompaey

Ommegang of niet: weervoorspelling KMI geeft zondagochtend de doorslag

Lier -

Als het weer het toelaat, trekt op zondag 2 oktober de Ommegang door het stadscentrum van Lier. De voorbereidingen gaan volop voort. Zo passen ongeveer 740 figuranten deze week hun kostuum en worden de reuzen nog eens een laatste keer geïnspecteerd. “We zijn er klaar voor”, zegt Nadine Janssen van vzw Gezellen van ’t Groot volk.

Chris Van Rompaey

“In het eerste deel van de Ommegang tonen we hoe onze stad ooit was en hoe ze vandaag is. Een kleurrijke en muzikale evocatie van oude en nieuwe ambachten, oude rederijkers en nieuwe toneelverenigingen, oude schuttersgilden en nieuwe handhavers van de wet. Ook de jeugd van tegenwoordig en van toen zorgen voor sfeer. Dans, muziek, sport, spektakel … van vroeger tot nu. Koningshooikt is eveneens van de partij, want onze deelgemeente bestaat tweehonderd jaar”, zegt algemeen coördinator Luk Ceulemans.

Trouwers van 2022

Daarna volgt hét huwelijk uit de Lierse geschiedenis, waarvoor we terugkeren naar oktober 1496. “Filips de Schone en Johanna van Castilië gaven toen elkaar hier in Lier het jawoord. In vier taferelen katapulteren we de toeschouwers terug naar die heuglijke dagen in de Lierse geschiedenis. Als kers op de taart: de trouwers van 2022. Zij herbeleven hun huwelijksdag opnieuw in het kielzog van Filips en Johanna.”

Hoewel in deel 1 en 2 al verscheidene reuzen de revue passeren, staan er nog heel wat reuzen, fabeldieren en praalwagens te popelen. “De reuzen worden trouwens nog eens een laatste keer geïnspecteerd. We kijken dan vooral na of hun kledij als gegoten zit. Deze week gaven we de looppaardjes ook nog nieuwe staartjes. En de helm van reus Goliath moesten we ietwat retoucheren nadat die gevallen was”, verklapt Nadine Janssen.

Pasmoment figuranten

In de grote, witte tent op het Paradeplein is het ondertussen sinds dinsdag een komen en gaan van figuranten. “Zo’n 740 mensen komen hier deze week hun kledij passen. Indien nodig worden, ze door de kleedsters afgespeld en nadien door professionele versmald of verkort. We krijgen hierbij de hulp van leerlingen van de afdeling Mode van het Sint-Ursula-instituut.”

Ria Snels (rechts) past haar outfit voor de Ommegang. © Chris Van Rompaey

Een van de figuranten die haar kledij kwam passen, is Ria Snels. “Het is de allereerste keer dat ik in de Ommegang mee stap. Ik heb altijd gedacht dat daarvoor geen figuranten nodig waren, tot ik drie weken geleden een oproep las. Op de laatste castingdag heb ik me dan aangemeld en ik weet nu al dat ik me de volgende keer opnieuw kandidaat stel. Ik kijk er echt naar uit.”

Parcours

De Ommegang vertrekt zondag om 14.30u aan de Dungelhoefkazerne. Dit is het volledige parcours: Baron Opsomerlaan, Antwerpsestraat, Grote Markt, Eikelstraat, Zimmerplein, Werf, Rechtestraat, Heilige Geeststraat, Sint-Gummarusstraat, De Heyderstraat, Predikherenlaan, Abtsherbergstraat, Vredebergstraat, Vismarkt, Grote Markt, Lisperstraat, Kartuizersvest, Antwerpsestraat en Baron Opsomerlaan.

Het parcours van de Ommegang 2022. © GVA

Het volledige parcours is verkeersvrij vanaf 14u tot uiterlijk 19u. De Baron Opsomerlaan wordt al vanaf 12u afgesloten voor het vormen van de stoet. De autotunnel aan het station wordt in beide rijrichtingen afgesloten. Het Heilig Hartziekenhuis blijft uiteraard bereikbaar.

Buiten de bestaande fietsenparking aan het station worden er drie extra fietsenparkings voorzien: Schapenkoppenstraat, parking Spui en Renaat Veremansplein. Fietsers kunnen tot aan het einde van het evenement hun fiets daar parkeren, onder bewaking.

Wat bij slecht weer?

Of de Ommegang al dan niet plaatsvindt, hangt af van het weer. Die beslissing valt zondagmorgen om 9u. Hetzelfde geldt voor de Ommegang op zondag 9 oktober. “Zondagmorgen bellen we naar het KMI. Als zij ons kunnen garanderen dat het in de namiddag niet zal regenen, kan de Ommegang doorgaan. De kledij en de historische Lierse reuzentrein mogen immers niet nat worden. Maar we moeten ook rekenen houden met de sterkte van de wind. Te veel wind kan een probleem zijn voor de reuzen”, legt Nadine Janssen uit

www.facebook.com/gezellenvantgrootvolk

Vastgoed

Jobs in de regio