© ATV

Babypinguïn in Antwerpse Zoo heet Xabi

Antwerpen -

In Vriesland is de baby bij de koningspinguïns Xabi gedoopt. De verzorgers maakten een selectie van vier namen bekend en daaruit Zoofans konden kiezen. Met 810 stemmen is intussen de winnaar bekend: Xabi.

Intussen groeit het kleintje als kool en kan je hem, het is een jongetje, geregeld spotten onder de huidplooi van één van de ouders. Zij houden het jong om beurten warm met hun warme dons, onder hun buikplooi, op hun poten. “Hij is intussen zo groot dat als je zijn kopje niet ziet, waarschijnlijk zijn poepie wel naar buiten steekt”, vertelt verzorger Heidi.

Het kuikentje werd uitgebroed in een broedmachine. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Het kuikentje is op 31 augustus geboren na een broedtijd van 58 dagen. Het ei werd in een broedmachine gelegd, terwijl de ouders een kalkei uitbroedde. “We hebben hem wel wat moeten helpen bij het uitkippen. Het kleintje was een paar dagen eerder al beginnen pikken. Op een gegeven moment hebben we zelf wat gepeld en het kopje eruit gehaald, net als in de natuur waar de ouders helpen. En dan was het wachten tot de dooier verdwijnt in het lichaam. Die hangt aan het kuiken met een soort van navelstreng en doet dienst als eerste voeding”, weet verzorgster Heidi. Eens uit het ei bracht het kleintje een nacht in de broedmachine door. De volgende ochtends is het naar de ouders gebracht.

De ouders voederen Xabi sindsdien met een vispapje van vette haring. Ze smullen de energierijke vis eerst op, verteren hem met behulp van hun maagsappen en braken hem nadien halfverteerd en warm uit.

De ouders wisselen elkaar geregeld af. “Je kon in het begin zien dat de ouder die niet van dienst was, echt me-time nam. Die had dan precies een vrije dag en ging zwemmen en zichzelf poetsen. Nu zijn ze weer wat meer aan het samenhokken. En het kuiken is een heel nieuwsgierig mannetje. Hij kijkt lustig in het rond, naar de andere pinguïns. Over enkele maanden is hij te groot om nog onder de buikplooi te passen. Dan is het een dikke, bolle, donkere donspinguïn, zelfs breder dan zijn ouders. Na acht maanden verliezen ze hun dons om kleur te krijgen. Hun snavel verkleurt als laatste”, vertelt Heidi.

Pas nadat de pinguïn zijn dons is kwijtgespeeld, gaat hij ook mee in het water met de andere dieren.  (bl)

MEER OVER Zoo Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio