De vijfdejaars uit Brecht krijgen rondleiding op geitenboerderij van Ton Jansen op Binnen Bij Boeren. © Elke Lamens

Ruim 250 vijfdejaars gluren binnen bij Brechtse boeren: “Jeugd bewustmaken van belang landbouw”

Brecht -

Liefst 260 vijfdejaars van de Brechtse basisscholen werden ondergedompeld in de wereld van de land- en tuinbouw op Binnen Bij Boeren-dag. Geitenhouder Ton Jansen en Elly Brink ontvingen een twintigtal landbouwers en veertien klassen op hun Scherpenberghoeve.

 Brecht telt heel wat land- en tuinbouwers op het grondgebied. Als Leadergemeente neemt ook Brecht deel aan het project Binnen Bij Boeren van de Landelijke Gilden. De leerlingen van basisscholen uit Brecht-centrum, Sint-Job, Overbroek en Sint-Lenaarts kregen uitleg over zes verschillende stielen in de sector: melkkoeien, melkgeiten, varkens, mestkippen, vleesrunderen en bessen.

Wim Joosen geeft uitleg over de teelt van bessen. © Elke Lamens

“We willen de jeugd bewust maken van wat de landbouwsector inhoudt. Het is goed dat ze het eens rechtstreeks van de boer horen en niet alleen wat er in de media wordt bericht”, stelt Lode Van Rompaey van de Landelijke Gilden het doel duidelijk. “Natuurlijk is het ook erg leuk om te doen. Af en toe lukt het ons om een juf of meester iets bij te leren. Dan geven we onszelf een tien op tien.”

Lode Van Rompaey met collega land- en tuinbouwers op Binnen Bij Boeren. © Elke Lamens

Voor schepen van Landbouw Frans Van Looveren (CD&V) is deze Binnen Bij Boeren een voorbeeld van een mooie samenwerking tussen de gemeente en de Landelijke Gilden. “De landbouwsector typeert ons grondgebied. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ons jongste inwoners hierover informeren”, meent de schepen.

Naast bessen en melkvee, kwamen ook mestkippen aan bod. © Elke Lamens

Lunchen deden de leerlingen en leerkachten heerlijk op het grasland achter de boerderij. Ze keerden enthousiast weer naar huis.

(ella)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio