De leerlingen leefden zich onder meer uit tijdens een graffiti-workshop. © Stijn Van de Sande

350 leerlingen ontdekken uitgebreid Mechels kunst- en cultuuraanbod tijdens kick-off van Cultuurshock

Mechelen -

Zo’n 350 leerlingen uit het derde middelbaar trokken donderdag op ontdekkingstocht langs de Mechelse cultuurhuizen. Dat deden ze naar aanleiding van Cultuurshock, een gloednieuw project dat jongeren in contact moet brengen met kunst en cultuur. Bij Radar stond er onder meer een graffiti-workshop op het programma.

Stijn Van de Sande

Jongeren op een laagdrempelige en experimentele manier in contact brengen met het kunst- en cultuuraanbod in Mechelen, dat is de doelstelling van Cultuurshock. Het proefproject ontstond vanuit het Onderwijs Overlegplatform (OOM) en kwam tot stand in samenwerking met de stad Mechelen, de secundaire scholen BimSem en Colomaplus, de LABO-werking van Thomas More en vijftien verschillende cultuurhuizen in de Dijlestad. Onder meer Het Predikheren, Arsenaal/Lazarus en mARTa zetten er hun schouders onder.

“Met Cultuurshock willen we jongeren wegwijs maken in het cultuuraanbod, maar ook laten zien wat cultuur allemaal voor hen kan betekenen”, zeggen schepenen voor Cultuur en Onderwijs Björn Siffer en Rina Rabau Nkandu (beide Vld-Groen-m+).

Het project werd donderdag afgetrapt met een rondgang langs de verschillende cultuurhuizen. Tijdens deze kick-off stonden er onder meer voorstellingen, rondleidingen en workshops op de agenda voor 350 leerlingen uit het derde middelbaar.

De workshop vond plaats bij Radar, een van de vijftien deelnemende cultuurhuizen. © Stijn Van de Sande

Ook Radar in de Hanswijkstraat zette haar deuren open. De leerlingen konden er proeven van onder meer slam poetry en een graffiti-workshop. “Een hele dag lang bezoeken we verschillende locaties”, zeiden leerlingen Alexander, Jaan en Lina van BimSem, die ook al een rondleiding kregen achter de schermen van de Stadsschouwburg. “Het is leuk om op deze manier kennis te maken met de verschillende vormen van kunst en cultuur. En we hebben daardoor geen les, dat is natuurlijk ook fijn.”

Moeilijke leeftijd

“Er is steeds minder plaats voor kunst en cultuur in de leerplannen”, stelden leerkracht Hannelore Six van BimSem en Kristel Michiels, huismanager van het Huis van Creativiteit op Colomaplus. “We moeten dan ook op zoek naar creatieve manieren om de jongeren ermee in contact te brengen. Zeker het derde middelbaar is daarin een moeilijke leeftijd, omdat de leerlingen te oud zijn voor kindervoorstellingen, maar nog wat te jong voor de voorstellingen voor volwassenen.”

Toonmomenten

“Net daarom vinden we het zo belangrijk dat ze tijdens deze kick-off van Cultuurshock in contact komen met een heel gevarieerd aanbod aan kunst en cultuur”, klonk het. “We hopen dat het hun interesse verder aanwakkert. Ook in de loop van het schooljaar zal er met de verschillende cultuurhuizen samengewerkt worden aan bijvoorbeeld kunstwerken en voorstellingen. Het is de bedoeling om in mei opnieuw een rondgang te organiseren met toonmomenten voor de leerlingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners