©  BELGA

DISCUSSIE. Sammy Mahdi moet na dwarsbomen Septemberverklaring toch inbinden: hoe beschadigend is dit voor CD&V?

Een ‘rode lijn’ was het. CD&V zou bij de onderhandelingen over een nieuwe begroting niet meer met zich laten sollen: de kinderbijslag moest aan de index gekoppeld worden. Jan Jambon werd er zelfs zonder kleren voor naar het parlement gestuurd. Maar twee dagen later is het verzet van CD&V plots verdwenen. Hilde Crevits keerde terug uit ziekte om haar voorzitter Sammy Mahdi terug te fluiten.

LEES OOK. CD&V zakt steeds verder weg in het politieke moeras: “Mahdi moet duidelijk nog wat oefenen om te knikkeren met de grote jongens”

Twee dagen lag de Vlaamse regering van Jan Jambon op apegapen. CD&V wilde tijdens de onderhandelingen over de begroting eerst niet plooien en per se een koppeling binnenhalen van de kinderbijslag aan de spilindex. Omdat niemand binnen de coalitie wou toegeven, moest minister-president Jambon maandag zelfs met lege handen naar het Vlaams Parlement, waar normaal gezien de Septemberverklaring zou worden afgelegd. Maar woensdag in de vooravond gooide Sammy Mahdi plots de handdoek in de ring. Hij wil naar eigen zeggen heel Vlaanderen niet gijzelen en aanvaardde het strijdplan dat maandag al op de Vlaamse regeringstafel lag en CD&V toen nog afwees.

Volgens Carl Devos heeft Mahdi zijn hand overspeeld. “Dit was echt een faux pas van Mahdi. Hij heeft zijn strategie uitgestippeld zonder medestanders te zoeken en zonder te weten waar de landingsbaan lag. Hij moet duidelijk nog wat oefenen om te knikkeren met de grote jongens. En als je ergens voor gaat, moet je er ook voor gaan. Niet voluit gas geven en na 100 meter stoppen. Anders ben je alle geloofwaardigheid kwijt”, zegt de hoogleraar van UGent.

Het echte probleem van CD&V is volgens Devos dat de partij existentieel verdeeld is. Tussen degenen die een bestuurspartij willen blijven en anderen die de Vlaamse christendemocratie een andere richting willen uitsturen. “Mahdi wil CD&V rebranden en van een gezapige bestuurspartij een offensieve partij maken, naar het voorbeeld van Georges-Louis Bouchez en Conner Rousseau. Maar die strategie wordt niet door iedereen gevolgd. Door het kader, de kabinetten, … Ook vele burgemeesters die het belangrijk vinden dat ze een lijn hebben met Brussel zwegen de voorbije dagen, maar lieten onderling verstaan zijn ze daar zot geworden in Brussel?”. Volgens Devos slaagt CD&V er ook niet in om daarin een keuze te maken. “En als je zo klein bent en de power niet hebt om het ene of het andere te doen, dan wordt het moeilijk.”

LEES OOK. Twee dagen lang had CD&V ruggengraat: hoe Crevits haar voorzitter Mahdi terugfloot

Sammy Mahdi moet na dwarsbomen Septemberverklaring toch inbinden: hoe beschadigend is dit voor CD&V?

Vastgoed

Jobs in de regio