© ATV

Koffiebar Viggo’s wordt eerste ‘Listening Bar’ van Antwerpen: “Praten mag, maar respect en feeling voor de muziek primeren”

Antwerpen -

Al bijna tien jaar verwent Tim Jensen van koffiebar Viggo’s zijn klanten met een verfijnd bakje troost. Wie de zaak op het De Coninckplein goed kent, weet dat de Antwerpenaar ook een fervent muziekliefhebber is. Die passie krijgt nu verdere invulling, want samen met geestesgenoot Johannes van Heusden richt hij de allereerste ‘Listening Bar’ van Antwerpen op. Vanaf vrijdag wordt de koffiebar twee keer per week omgetoverd tot een plek waar muziek centraal staat. “Als je naar de cinema of het theater gaat, ben je ook stil.”

Een Listening Bar? Toegegeven, voor heel wat Antwerpenaren zal het relatief nieuw in de oren klinken. Maar wie dat orgaan wil verwennen met gevarieerde fijne plaatjes, kan daarvoor terecht bij Viggo’s op het De Coninckplein. Dat de allereerste Listening Bar van de Koekenstad net daar opdoemt, is allesbehalve verrassend.

In het verhaal van Viggo’s speelt muziek namelijk een pertinente rol. Zo werden er tijdens de lockdown ruim 350 dj’s dj-sets gestreamd. Johannes van Heusden, die zich als dj Mogus opwerkte tot een bekend gezicht in het Antwerpse nachtleven, stond er verschillende keren achter de knoppen. “Dat was fijn, maar in die periode besefte ik dat ik ook graag op andere manieren met muziek wil bezig zijn. Stilaan groeide het idee om een Listening Bar te starten.”

Tim en Johannes in Viggo’s. © Victoriano Moreno

Wanneer Johannes dat idee liet vallen bij Tim, reageerde de eigenaar van Viggo’s meteen enthousiast. “Al snel werd duidelijk dat we op dezelfde ideeën broeden. Ik ben het beu dat muziek steeds vaker luid moet zijn. Plaatsen om wild uit de bol te gaan zijn alomtegenwoordig, plekken waar het luisteraspect centraal staat niet. En daar willen we nu verandering in brengen”, vult Tim aan.

“Uiteraard is er plek voor een drankje en een babbeltje, maar alles draait om de muziek. Als je naar het theater of de cinema gaat, kan je ook af en toe zachtjes iets zeggen, maar ben je overwegend stil. Dat effect willen we ook creëren in de Listening Bar. Niet evident, want de Vlaamse uitgaanscultuur is nogal praatgraag”, aldus Johannes.

Niet voor Jan Modaal

Let the music do the talking, zo moeten de geestesgenoten denken. Om dat te bewerkstelligen, rekenen ze op de hulp van muziekliefhebbers. “Elke vrijdag en zaterdag nodigen we tussen 20u en 22u een gast uit die aan de hand van vinylplaten een muzikaal verhaal komt vertellen. Die mag een zorgvuldig uitgebouwde set brengen, maar net zo goed een volledige LP afspelen.”

Volgens Tim is een Listening Bar niets voor Jan Modaal. “Of het al dan niet zal aanslaan, is dan ook moeilijk te voorspellen. We geven ons drie maanden de tijd, en dan kijken we verder.”

Positieve ontvangst

Volgens Johannes en Tim zijn de eerste reacties alvast positief. “We zijn ervan overtuigd dat er in Antwerpen een publiek is voor ons concept. Bovendien is Viggo’s altijd een plaats geweest waar mensen zich thuisvoelen. In oktober en november zit onze agenda al goed vol, met heel wat fijne gasten op het menu.”

(lava)

Aangeboden door onze partners