©  rr

Boekvoorstelling over de bevoorrechten die in de kerk begraven werden

Zoersel -

Bij het betreden van de kerk in Halle, maar ook die van Zoersel, zie je oude grafstenen op de kerkvloer. Wie had zo tussen 1500 en 1800 het voorrecht in de kerk of tegen de kerkmuur begraven te worden? Wat is de familiegeschiedenis van deze “bevoorrechten”? Hallenaar Marc De Maeseneer wekt die doden en hun familie weer tot leven in een boek, dat begin november wordt voorgesteld in de kerk van Halle.

Kristin Matthyssen

“We kijken vaak omhoog, naar de altaren en de schilderijen, maar deze keer wilden we ook eens naar beneden kijken”, formuleert hij het zelf. “Verspreid in de inkom, de beide zijkapellen en de kerkgangen, waar men meestal achteloos langsheen loopt, zijn immers zestien grafstenen ingewerkt in de kerkvloer; één zeventiende-eeuwse steen is ingemetseld in de zuidelijke buitenmuur van de kerk van Halle.”

Het zijn stille getuigen van een dorpsleven over de periode van 1500 tot 1800: toen werden overledenen ook begraven binnen de muren van het kerkgebouw. De Maeseneer wilde ontdekken wie deze mensen waren, in welke tijd en dorpsgemeenschap ze leefden. In zijn zoektocht betrekt hij niet alleen diegenen van wie de grafsteen nog bestaat, maar allen die ooit binnen in de Sint-Martinuskerk in Halle begraven werden.

Marc De Maeseneer geeft daarover enkele voordrachten in de Sint-Martinuskerk op woensdag 9 november om 19.30 uur, donderdag 10 november om 14.30 uur en vrijdag 11 november om 19.30 uur.

Om het mogelijk te maken de zaken ter plekke goed te bekijken, mag de groep niet te groot zijn. Vooraf aanmelden via mail st.martinus.zoersel@parochies.kerknet.be of ingesproken op telefoonnummer 03-383.09.56 is aangewezen. De voorstelling duurt zo’n twee uur. Het boek kan voor 20 euro besteld worden, bij de leden van het parochieteam of bij de Heemkundige Kring Zoersel, Schoolstraat 9, op donderdagavonden van 20 tot 22 uur, tijdens de bezoekuren op de derde zondagen van de maand van 10 tot 17 uur en op het mailadres heemkundige.kring@zoersel.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio