Zowel op de Liersesteenweg als in de Caputsteenstraat zou de man geprobeerd hebben om in te rijden op het groepje jongeren. ©  Joris Herregods

Parket eist vier jaar cel tegen Mechelaar die groep jongeren probeerde aan te rijden: “Gelukkig konden de slachtoffers op tijd tussen auto’s en in struiken springen”

Mechelen -

Een 35-jarige Mechelaar stond donderdag voor de correctionele rechtbank voor een poging tot doodslag. Vorig najaar zou hij met zijn auto tot twee keer toe geprobeerd hebben om in te rijden op een groep jongeren. De slachtoffers konden gelukkig op tijd wegspringen tussen auto’s en achter struiken. De beklaagde zelf ontkende de betichting. “Gas gegeven? Ja. Maar Ik had nooit de intentie om hen aan te rijden”, reageerde hij.

Theo Derkinderen

In de nacht van 5 op 6 november hebben enkele jongeren de schrik van hun leven beleefd in de omgeving van de Liersesteenweg en Caputsteenstraat in Mechelen. Een rode personenwagen was even voordien bij hen gestopt en de chauffeur vroeg hen of hij een lift kon aanbieden.

“De jongeren vroegen de automobilist om hen met rust te laten. Niet alleen wilden ze niet meerijden met een man die ze niet kenden, ze zagen ook dat de bestuurder onder invloed van alcohol was”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem. “De man in kwestie vertrok, maar amper vijf minuutjes later daagde hij opnieuw op en vroeg nog eens of ze geen lift nodig hadden. Toen duidelijk werd dat het antwoord ook nu ‘neen’ was, begon hij verbaal agressief te worden. De twee meisjes van het gezelschap werden uitgescholden voor hoeren en hij voegde eraan toe dat hij de vrouwen zou pakken.”

Hoge snelheid

Volgens het Openbaar Ministerie maakte de man daarop een eerste schijnbeweging om hen aan te rijden en vertrok opnieuw. Maar iets verderop, op de Liersesteenweg, liep de ontmoeting volledig uit de hand.

“De man kwam met een hoge snelheid aangereden in de richting van de vier jongeren. Gelukkig hadden twee slachtoffers een goede reflex in huis en konden ze tussen enkele geparkeerde auto’s springen. De twee vrouwen stonden evenwel verbouwereerd op het voetpad en toen de wagen passeerde, sloeg een van hen het zijraam van de rode auto stuk. Daarbij raakte het meisje gewond aan de hand.”

Bumper stuk

Nog was de chauffeur niet bekoeld. In Caputsteenstraat reed hij opnieuw richting de jongeren en belandde met zijn auto zelfs op het voetpad. “De slachtoffers konden gelukkig beschutting zoeken achter de struiken en door de klap op het voetpad reed de dolle automobilist zijn bumper stuk.”

Zowel de vier slachtoffers als enkele buurtbewoners alarmeerden de politie, en die kon Mechelaar G.M. thuis oppakken. “Hij had wel degelijk de intentie om het viertal aan te rijden. Dat blijkt ook uit de beelden van de ANPR-camera’s en die van de stadscamera’s. De slachtoffers hebben enorm veel geluk gehad. Wie met zo’n snelheid wordt aangereden, heeft een grote kans om te overlijden. Ook meneer M. heeft geluk gehad. Was het anders uitgedraaid, dan had hij zich kunnen verantwoorden voor het hof van assisen voor meervoudige doodslag”, zei Van Ingelgem. Hij eiste vier jaar cel, eventueel gekoppeld aan probatievoorwaarden.

Imponeren

Advocate Els Baeyens stond G.M. bij en ontkende dat haar cliënt de intentie had om in te rijden op de jongeren. Voor die betichting vroeg ze de vrijspraak. De bedreigingen met de auto gaf ze wel toe. “Hij was die avond voetbal gaan kijken in een café op de Grote Markt. Toen hij onderweg was naar huis, zag hij dat de vier jongeren onderling ruzie hadden. Mijn cliënt is enorm sociaal geëngageerd en stopte om te kijken of hij iets kon doen om de ruzie te bekoelen”, vertelde de raadsvrouw.

“Een vrouw van het gezelschap sloeg wat later zijn autoraam kapot. Nochtans wou G. niemand enig kwaad aandoen. Toen de ruit kapot was, is mijn cliënt boos geworden. Temeer omdat hij met de auto van zijn moeder op de baan was. Toen heeft hij gas gegeven, ja. Hij wou imponeren, maar nooit heeft hij de bedoeling gehad om iemand aan te rijden.”

G.M. vroeg opschorting van straf. Vonnis is er op 27 oktober.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio