©  REUTERS

Kremlin stelt dat buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor gaslekken

Het Kremlin heeft donderdag onderstreept dat het vermoedt dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor de vier gaslekken die werden ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Moskou had het ook andermaal over een “terroristische daad”.

Bron: Belga

LEES OOK. Waarom zou Kremlin eigen infrastructuur vernielen? Niemand, ook Rusland niet, lijkt baat te hebben bij sabotage Nord Stream

“Het is heel moeilijk om in te beelden dat een dergelijke terroristische daad kon plaatsvinden zonder de betrokkenheid van een staat”, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Hij riep andermaal op om snel een onderzoek te openen.

Rusland had woensdag al aangekondigd een onderzoek te openen naar een “daad van internationaal terrorisme”.

Peskov stelde zich ook vragen bij het feit dat verschillende andere landen terughoudend waren om Rusland te contacteren na de ontdekking van de lekken.

Maandag werden drie gaslekken ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Die leverden geen gas meer aan Europa, maar waren om technische reden wel nog volgestouwd met gas. Donderdag meldde de Zweedse kustwacht nog een vierde lek. De Europese Unie en de NAVO vermoeden dat er sprake is van sabotage. Rusland wijst op zijn beurt alle beschuldigingen van de hand. Vrijdag buigt de VN-veiligheidsraad zich over de kwestie.

LEES OOK. Rusland keurt vrijdag annexatie van bezette Oekraïense gebieden goed

Vastgoed

Jobs in de regio