De buit bleef meestal beperkt tot wat wisselgeld, maar de aangerichte schade was meestal enorm. Bij apotheek Puursfarma werd de glazen automatische inkomdeur volledig vernield. © Theo Derkinderen 

Kerel die vitrines van apotheken ingooide met rioolrooster riskeert 40 maanden cel: “Ik had liefdesverdriet en mijn geld was op”

Puurs-Sint-Amands, Bornem -

Het Openbaar Ministerie heeft veertig maanden effectieve celstraf gevorderd tegen een 50-jarige Roemeen. Die stond terecht voor een reeks brutale inbraken bij apotheken in het hele land. Ook in Klein-Brabant sloeg hij verschillende keren toe. Telkens sloeg hij een deur of vitrine met een riooldeksel aan diggelen.

Theo Derkinderen, Chris Verhaeghe

Beklaagde Petru-Florin C. kon afgelopen voorjaar worden opgepakt na intens onderzoek. Het Openbaar Ministerie kon niet minder dan 28 diefstallen aan de Roemeen linken. In 27 gevallen ging het om inbraken bij apothekers. Inbraken die hij over het hele land pleegde. Ook in Klein-Brabant sloeg hij meermaals toe en zorgde voor heel wat ongerustheid bij de apothekers in de streek.

De eerste inbraak vond op 21 januari plaats bij Puursfarma in de Hoogstraat in Puurs. Vier dagen later was apotheek Bornem Pharma in de Boomstraat aan de beurt. Begin februari kregen zelfs twee apotheken in Klein-Brabant op een nacht ongewenst bezoek: apotheek Van Hemelrijk op de Guido Gezellelaan in Puurs en apotheek Delang in Sint-Amands. Na een soort rustperiode van twee maanden sloeg hij begin april opnieuw toe bij apotheek Delang. Tussendoor had hij ook in Londerzeel al gelijkaardige feiten gepleegd.

Telkens ging de man op dezelfde manier te werk: met een rioolrooster of kelderluik sloeg hij de glazen toegangsdeur van de apotheken of zelfs de vitrines aan diggelen. Eenmaal binnen roofde hij vliegensvlug het aanwezige wisselgeld uit de kassa’s en vertrok weer. Medicijnen of schoonheidsproducten bleven onaangeroerd.

Liefdesverdriet

De rechtszaak vond in Brussel plaats omdat de man in Vlaams-Brabant kon worden opgepakt. Tegen C. eiste de aanklager veertig maanden cel. De kerel gaf de feiten tijdens het proces ook toe. “Ik was depressief omdat mijn vrouw mij verlaten had na een huwelijk van dertig jaar. Ik kampte met heel veel liefdesverdriet en zat uiteindelijk ook zonder geld”, zei de Roemeen.

Advocaat Maarten De Feyter schetste hoe Petru-Florin C. na zijn scheiding door Europa was beginnen trekken en uiteindelijk blut was. “Hij is dan maar beginnen stelen, vaak onder invloed van alcohol.”

De strafpleiter vroeg om een straf met uitstel uit te spreken. De Brusselse rechtbank velt een vonnis op 26 oktober. (tdk, cvh)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio