De kleurrijke gevel van The Butterfly Effect is te danken aan Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets. © Cocom

Cocom tovert oud-parochiecentrum van 1.500 m² om tot The Butterfly Effect: kunstateliers, muziekstudio’s en expositieruimte onder één dak

Borgerhout -

Wie regelmatig door de Sterlingerstraat moet, heeft het misschien al opgemerkt. De grijze gevel van het oud-parochiecentrum werd de laatste maanden omgetoverd tot een kleurrijk geheel met speelse muurschilderingen. The Butterfly Effect, een samenwerking tussen de applicatie Cocom en vastgoedfonds Bright ID, brengt er weer leven in de brouwerij als creative hub. “Je kan hier als kunstenaar experimenteren, gelijkgezinden ontmoeten en je uiteindelijke werk exposeren. En dat alles onder één dak.”

Tess Jacobs

LEES OOK. Van ecologische zwemvijver tot repetitiekot: Antwerpse ondernemer Jafar (33) ontwikkelt app waarmee je onderbenutte ruimtes kan huren

Vol enthousiasme gidst Cocom-oprichter Jafar Bedja (33) ons door de eindeloze doolhof aan ruimtes die het 1.500 vierkante meter grote parochiecentrum te bieden heeft. Intussen zijn de verschillende kamers omgetoverd tot gezellige studio’s en kunstateliers waar huurders straks hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. “De gevel is leuk geworden hé?”, vraagt Jafar met een lach. “Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets is de mural in zijn eentje komen schilderen. De buurt reageert heel enthousiast”, en terecht. Het gebouw geeft de straat meteen een nieuwe look.

Het pand werd onderverdeeld in meerdere schilder- en beeldhouwateliers, een fotostudio, een eventruimte met een capaciteit van vierhonderd toeschouwers, een private barruimte voor vijftig gasten en een repetitiestudio voor muzikanten. Dat alles wordt voorzien van de nodige materialen. Wie een namiddag plaatjes wil schieten in de fotostudio, hoeft zich niet te bekommeren over de juiste belichting of een achtergronddoek. Het staat allemaal voor je klaar. Net zoals een vleugelpiano op het podium of schildersezels in de ateliers.

“Door een lege of onderbenutte ruimte, vaak op een simpele manier in te richten naar een specifieke gebruiker, wordt die opeens veel meer waard”, vindt Bedja. “Alleen zo kan beschikbare ruimte optimaal benut worden en kunnen we mensen een extra kans bieden om zichzelf creatief te ontplooien”, dat is meteen waar Bedja met zijn space sharing app Cocom dagelijks op inzet, door onderbenutte ruimtes voor een bepaald tijdslot beschikbaar te stellen.

Toekomstig nieuwbouwproject

De creatieve ruimtes die Cocom doorgaans aanbiedt, zijn los van elkaar op verschillende locaties te vinden. Maar het vastgoedfonds Bright ID, dat het gebouw eerder dit jaar aankocht om er op termijn een mixed-use nieuwbouwproject van te maken, zag meteen een synergie tussen de missie van de app en het complex. “Deze partnership zorgt ervoor dat het gebouw in tussentijd niet leegstaat of wordt opgevuld als warehouse, zoals dat doorgaans het geval is”, zegt Bedja. Daarnaast neemt het vastgoedfonds de inzichten die The Butterfly Effect biedt, over een aantal jaar mee in het toekomstige bouwproject. “Op die manier wordt er geluisterd naar waar de buurt écht nood aan heeft”, klinkt het.

Met andere woorden, een kleine verandering kan leiden tot een exponentiële groei in een later stadium. En dat is waar The Butterfly Effect voor staat. “Een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap, waar mensen vanuit verschillende disciplines met elkaar in contact komen en aan kruisbestuiving kunnen doen. Waar iedereen zich volledig kan ontplooien”, aldus Bedja. En door de aanwezige facetten kan dat ook effectief van a tot z, of beter gezegd, van ‘cocom’ tot vlinder. “Je kan in The Butterfly Effect als kunstenaar experimenteren en jezelf ontplooien, gelijkgezinden ontmoeten en je uiteindelijke werk exposeren of op de planken brengen. En dat alles onder één dak.”

The Butterfly Effect. Sterlingerstraat 80, 2140 Antwerpen. Ruimtes te boeken via de Cocom app in de App Store.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio