© RTV

Oekraïense vluchtelingen nemen intrek in tweewoonst Aurubis: “We willen ons steentje bijdragen”

Beerse -

Het bedrijf Aurubis in Beerse, het voormalige Metallo Belgium, stelt twee voormalige directiewoningen in de Vaartstraat beschikbaar voor de opvang van in totaal vijftien vluchtelingen uit Oekraïne. “We dragen de slachtoffers van deze oorlog een warm hart toe”, zegt Dirk Vandenberghe van Aurubis Beerse. Met de opvang van 45 Oekraïners is de maximale capaciteit in Beerse bereikt.

Bart Van den Langenbergh

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne eind februari boden talloze inwoners in Beerse zich aan om vluchtelingen een dak boven hun hoofd te geven. Het lokaal bestuur regelde zelf al snel enkele opvangplaatsen en verwelkomde in maart de eerste oorlogsvluchtelingen.

Ook vanuit de bedrijfswereld in Beerse zijn inspanningen geleverd voor de opvang van vluchtelingen. De voorbije zomer zijn twee voormalige directiewoningen in de Vaartstraat van het bedrijf Aurubis Beerse, het voormalige Metallo Belgium, klaargemaakt om in totaal vijftien mensen op te vangen. In de tweewoonst vlak bij Aurubis en het kanaal Dessel-Schoten zijn in totaal twaalf Oekraïners gehuisvest. In de ene woning verblijven drie gezinnen. Een moeder en haar vier kinderen hebben hun intrek genomen in het andere deel. Ze zijn allemaal afkomstig uit de Oekraïense regio’s Charkov en Odessa.

“We zijn oprecht bezorgd om de ontwikkelingen in Oekraïne. De oorlogsmisdaden, de uitsluiting en het zinloze geweld staan haaks op waar we voor staan binnen onze organisatie. We dragen de slachtoffers van deze oorlog een warm hart toe. Met het openstellen van twee van onze voormalige directiewoningen willen we ons steentje bijdragen”, legt Dirk Vandenberghe uit, de managing director van Aurubis Beerse. “We hebben met de gemeente een overeenkomst gesloten voor een periode van twee maanden. Die periode kan eventueel nog verlengd worden.” De vrijstaande tweewoonst in cottagestijl dateert uit 1927 en is beschermd als bouwkundig erfgoed.

De tweewoonst van Aurubis Beerse dateert van 1927 en deed altijd dienst als directie- en personeelswoning. © Bart Van den Langenbergh

Hartverwarmend

Het lokaal bestuur van Beerse is alle gezinnen, bedrijven en vrijwilligers dankbaar voor hun inspanningen. Ondertussen zijn er in Beerse 45 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven. Zeven mensen verblijven momenteel in de serviceflats. Zes personen konden terecht in woningen van huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen. De overige vluchtelingen verblijven bij gastgezinnen of bij particulieren.

“We zijn enorm dankbaar voor de hartverwarmende gastvrijheid en solidariteit van onze inwoners. Zij hebben het verschil gemaakt voor de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente en zorgden mee voor een warm welkom”, vertelt Annemie Guns (CDE-Vlim.be), schepen van Sociale Zaken en Sociale Huisvesting in Beerse.

Extra woningen

Ook Toerisme Vlaanderen lanceerde bij hotels een oproep om slaapplaatsen aan te bieden. Enkele hoteluitbaters uit Beerse gaven gehoor aan die oproep. De sociale dienst bekijkt momenteel de mogelijkheden. Met een extra werkkracht bij de sociale dienst probeert het lokaal bestuur op termijn nog meer woningen instapklaar te maken.

“De scholen zetten ook alles op alles om kinderen en jongeren uit Oekraïne zich thuis te laten voelen”, legt burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) uit. “Om de vakantieperiodes te overbruggen, is er via de scholen in samenwerking met Sport Beerse en Vaart Beerse een mooi aanbod aan activiteiten. Dankzij kampen kunnen de jongsten hun zorgen even aan de kant schuiven.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio