Paul (links) en Wim Beyens van WimPau laten bezoekers zondag achter de schermen van hun zeepziederij kijken. © RR

WimPau verhuisde in 2017 naar een grotere nieuwbouw, maar heeft sinds januari ook de oude vestiging links opnieuw in gebruik. © RR

1 / 2
thumbnail: Paul (links) en Wim Beyens van WimPau laten bezoekers zondag achter de schermen van hun zeepziederij kijken. 
thumbnail: WimPau verhuisde in 2017 naar een grotere nieuwbouw, maar heeft sinds januari ook de oude vestiging links opnieuw in gebruik. 

Zeepziederij WimPau blijft ondanks crisis sterk groeien

Eindhout -

Het familiebedrijf WimPau uit Eindhout (Laakdal) is gespecialiseerd in schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten voor zwembaden. Hoewel de economische crisis ook hier een impact heeft, blijft WimPau opvallend groeien.

Hans Otten

Vader Ferdinand Beyens kon in 1966 niet vermoeden dat zijn handeltje in schoonmaakproducten in zijn garage in Geel-Bel in ruim een halve eeuw zo een vlucht zou nemen. Zijn firma WimPau, genoemd naar zijn zonen Wim en Paul die de huidige zaakvoerders zijn, heeft al drie keer noodgedwongen moeten uitbreiden of naar een groter pand moeten verhuizen. Zo bouwde de KMO in 2017 naast de toenmalige site een gloednieuwe vestiging met 2.500 vierkante meter productieruimte, meteen een verdubbeling qua capaciteit. Maar ook die volstaat stilaan niet meer.

Ferdinand Beyens begon in 1966 met de productie en verkoop van schoomaakproducten in de garage bij zijn woning in Geel-Bel. © RR

“De voorbije jaren verhuurden we onze vroegere vestiging naast de deur aan andere bedrijven, maar sinds januari hebben we het zelf weer in gebruik als opslagruimte”, zegt directeur Paul Beyens. “Dat heeft in grote mate met de huidige economische crisis te maken, die ook op onze werking een stevige impact heeft. We zien ons geconfronteerd met sterk vertraagde leveringstermijnen voor grondstoffen en verpakkingen. Om dat te overleven is het belangrijk dat je van je eigen producten een zo groot mogelijk voorraad hebt, zodat je zelf aan je klanten kan blijven leveren.”

Personeel verdubbeld

Bij de opening van de nieuwbouw vijf jaar geleden telde WimPau acht werknemers. De broers-zaakvoerders voorspelden toen dat ze niet meteen een personeelstoename verwachtten. Maar intussen is dat aantal -henzelf meegerekend- intussen bijna verdubbeld, hoewel de productie grotendeels geautomatiseerd is.

“We zijn gespecialiseerd in schoonmaakproducten en producten voor de waterbehandeling van enerzijds zwembaden en anderzijds jacuzzi’s. We leveren producten voor groothandels, maar ook onder private labels (producten die onder de merknaam van de klant worden verkocht, red.). Waar we eerder vooral in België en Nederland actief waren, is daar intussen ook de Duitse markt bijgekomen. Bovendien zien we een heel sterke stijging in de vraag naar onze producten voor zwembaden en jacuzzi’s. Op die manier zijn we onverwacht stevig blijven groeien.”

Wim (links) en Paul Beyens tonen verschillende van de schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten voor zwembaden en jacuzzi’s, waarvan ze jaarlijks een miljoen liter produceren. © RR

Regionaal verankerd

Ondanks het internationale karakter blijft WimPau sterk verankerd in de regio Geel-Laakdal. De meeste werknemers wonen in deze gemeentes en komen dagelijks gewoon met de fiets naar het werk. Bovendien staat WimPau erom bekend dat de familiezaak een groot hart heeft voor lokale verenigingen. Zo steunt de firma heel wat goede doelen. Tijdens de coronajaren schonk de familie Beyens ook grote pakketten ontsmettingsmiddelen en aanverwante producten aan lokale jeugdbewegingen, zodat zij coronaveilig op kamp konden vertrekken. Ook het Geelse Roemenië-comité kreeg een vracht producten mee voor het Geelse zusterdorp Slatina-Timis.

“Wij behoren tot een sector die tijdens de coronacrisis als essentieel werd beschouwd, zodat we gewoon door mochten werken terwijl andere sectoren moesten sluiten”, zegt Paul Beyens. “We produceerden toen een tijdlang geen schoonmaakmiddelen meer, maar er rolden hier toen alleen nog ontsmettingsmiddelen uit de machines. We hebben toen echt keihard gewerkt en lange dagen gedraaid.”

Energie delen met buren

Ook duurzaamheid draagt de Kempense kmo hoog in het vaandel. “We wekken onze eigen elektriciteit op met behulp van zonnepanelen, de overproductie delen we met bedrijven en huisgezinnen in de buurt. We zuiveren ook al het afvalwater apart zodat onze productie geen belasting vormt voor het milieu.”

De bezoekers mogen tijdens de Open Bedrijvendag een blik achter de schermen werpen en zien hoe er jaarlijks een miljoen liter aan schoonmaak- en onderhoudsproducten worden gemaakt. Bij het binnenkomen krijgen ze als introductie een gloednieuwe bedrijfsfilm te zien, waarna een afgelijnd parcours hen door de productieruimtes leidt. “Onderweg vinden ze heel wat informatie op pancartes. Om het uur laten we ook een afvullijn draaien. Ze krijgen ook onze productiemachines te zien, maar die kunnen we om onder meer hygiënische en veiligheidsredenen die dag niet laten draaien.”

Tijdens de Open Bedrijvendag krijgen de bezoekers de productiemachines te zien, terwijl één afvullijn speciaal operationeel is. © RR

In de opslaghal in de vroegere vestiging naast de deur is een cafeetje ingericht, waar de bezoekers iets kunnen drinken of een hapje kunnen eten. “De opbrengst ervan gaat naar de G-werking van de Geelse Tafeltennisclub, waarvan enkele spelers volgend jaar aan de Special Olympics World Games in Duitsland deelnemen. Zij zijn daarom ook aanwezig. Tegelijk tonen we er op een muur de verschillende goede doelen in de omgeving die we al hebben gesteund. Voor de kinderen hebben we ook een springkasteel”, besluit Paul Beyens.

Zeepziederij WimPau bevindt zich op de Kanaaldijk in Eindhout: dat is het smalle weggetje dat rechts naast de brug over het Albertkanaal loopt wanneer je vanaf het afrittencomplex Geel-Oost richting Geel-Winkelomheide rijdt.

www.wimpau.be

MEER OVER Bedrijven Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio