Rusland keurt vrijdag annexatie van bezette Oekraïense gebieden goed

Rusland zal vrijdag verdragen ondertekenen over de aansluiting van Loehansk, Cherson, Donetsk en Zaporizja: de vier bezette Oekraïense gebieden waar eerder als illegaal veroordeelde referenda plaatsvonden. Dat kondigt het Kremlin donderdag aan.

Bron: Belga

De door Rusland gesteunde autoriteiten in de bezette Oekraïense regio’s dienden woensdag een verzoek tot toetreding bij de Russische Federatie in. Ze vroegen president Vladimir Poetin daarin officieel om hun gebieden in te lijven bij Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben. De ondertekening gebeurt nog voor het Russische parlement over de annexatie van de gebieden kan stemmen: dat gebeurt pas begin volgende week.

De ondertekening zal vrijdag om 15 uur Moskou-tijd (14 uur Belgische tijd) plaatsvinden, meldt het Russische staatspersagentschap Tass. De Russische president Vladimir Poetin zal bij die ceremonie een “uitvoerige toespraak” geven, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. In Moskou zijn al voorbereidingen getroffen voor een officiële viering in het centrum van de hoofdstad: op het Rode Plein staan al podia en hangen spandoeken met de boodschap “Donetsk, Loegansk, Zaporizja, Cherson: Rusland!” en “Allemaal samen”.

De door Rusland gesteunde leiders van de bezette Oekraïense regio’s Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zijn vrijdag alvast aangekomen in Moskou. Volgens een official van Cherson staat er ook een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin gepland, maar details daarover ontbreken nog. “Ik kan niet zeggen waar, wat en wanneer”, klinkt het.

“Schijnvertoningen”

In de vier gebieden, die gedeeltelijk onder Russische controle staan, vonden er van vorige week vrijdag tot dinsdag schijnreferenda plaats. Volgens de “officiële uitslagen” van de referenda heeft 98% van de stemmers in Loegansk voor toetreding gestemd, in Cherson 87% , en in Zaporizja ruim 93%. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99%. Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond.

De ondertekening van de verdragen gebeurt voor het Russische parlement over de annexatie van de gebieden zal stemmen. Dat gebeurt volgende week maandag en dinsdag.

Rusland veroverde de gebieden in het oosten en zuiden kort na de start van de invasie in februari. Intussen voeren de Oekraïense strijdkrachten daar een tegenoffensief, waarbij ze op enkele weken tijd ook grondgebied heroverden waarom de Russen maanden hadden gevochten. De Oekraïense troepen zijn zo de strategische stad Lyman in Donetsk genaderd. Er wordt hevig gevochten in alle gebieden die Rusland claimt.

De schijnreferenda doen denken aan de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014. Dat gebeurde eveneens na een volksraadpleging, die internationaal niet wordt erkend. Samen de Krim heeft Rusland momenteel ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied onder controle.

LEES OOK. Onzekerheid creëren en paniek zaaien: Poetin voert ook oorlog met het Westen

Vastgoed

Jobs in de regio