De medewerkers van de organisatie voor bijzondere jeugdzorg De Waaiburg moedigen de Gelenaars via allerlei activiteiten op 1 oktober aan om eens ‘binnen te waaien’. © RR

De Waaiburg zet deuren open: “veel mensen denken nog dat wij een weeshuis zijn”

Geel -

Iedereen in Geel kent de lange blinde gevel in de Kameinestraat, maar slechts weinigen weten wat er achter die muren bij De Waaiburg gebeurt. Precies daarom zet deze organisatie voor Bijzondere Jeugdzorg de deuren open.

Hans Otten

De enorme muur op het einde van de Kameinestraat was door de kleurrijke muurkunst een bekend gezicht in hartje Geel. Sinds de recente renovatie is de gevel weer anoniemer -en saaier-, maar opvallend is dat al bij al weinig Gelenaren weten dat erachter een groen binnenplein met daarrond historische gebouwen schuilgaat. Nog minder volk weet wat er op dat terrein gebeurt. Precies om die redenen wil De Waaiburg met de feestelijke dag Waai Maar Binnen op 1 oktober de bevolking uitnodigen om eens te komen kijken.

“Sinds de stedelijke kunstacademie een deel van haar ateliers in het lange gebouw in de Kameinestraat heeft, weten wel ietsje meer mensen hoe het er hier op het domein uit ziet”, zegt directeur Julie Van Elst van De Waaiburg. “Maar toch staan we er van versteld hoeveel mensen nog altijd denken dat zich hier een weeshuis bevindt. Dat is iets van een halve eeuw geleden. We werken dan wel met kinderen en jongeren, maar dat zijn absoluut geen wezen. Integendeel, hun ouders vormen zelfs een heel belangrijk aspect in onze werking.”

Kwetsbare situaties

De Waaiburg is een organisatie voor bijzondere jeugdzorg, die opvang en maximale ontplooiingskansen biedt aan kinderen of jongeren en hun gezinnen in kwetsbare situaties. Dit gebeurt vanuit een geloof in krachten en inzet, en door middel van een gedifferentieerd aanbod aan hulpverleningsvormen. Naast de site in de Kameinestraat heeft De Waaiburg nog afdelingen op Eikenvelden in Geel, in Mol en in Herentals. Met zowat 88 medewerkers ondersteunen zij momenteel meer dan honderd gezinnen, waarbij De Waaiburg 31 kinderen zelf kan opvangen.

“We werken heel vraaggericht, waarbij we samen met de kinderen of jongeren en hun omgeving op zoek gaan naar welke ondersteuning ze precies nodig hebben. Het is echt zorg op maat, dat kan heel verschillend zijn en daarvoor hebben we verschillende vormen van hulpverlening. Naast de opvang hebben we ook dagcentra, terwijl we bij gezinnen ook aan huis gaan. We vinden het net heel belangrijk dat we samen met de ouders de zorg voor de kinderen of jongeren kunnen opnemen, ook al verblijven die tijdelijk bij ons. Ons aanbod strekt zich uit voor kinderen vanaf drie jaar tot jongeren van 25 jaar. Die oudsten zijn vaak alleenwonende jongeren die wij bij hen thuis begeleiden.”

Breed programma

Waai Maar Binnen omvat een breed programma aan creatieve activiteiten. Bezoekers mogen zich zaterdag 1 oktober van 10u tot 17u verwachten aan optredens van verschillende artiesten, dansgroepen en een deejay, terwijl de kunstacademie tal van workshops aanbiedt. Maar je kan ook graffiti leren en keien schilderen, aan een pannatornooi deelnemen of viking kubb spelen.

“We gaan uit van een heleboel samenwerkingen, zowel met de kunstacademie als met de eigen jongeren en gezinnen. Zo helpen jongeren mee bij de versieringen, terwijl ouders van andere culturen een gerecht uit hun keuken bereiden. Met erfgoedcel Stuifzand is de geschiedenis van de oude gebouwen aantrekkelijk uitgewerkt, maar we vertellen die dag natuurlijk ook over onze werking en onze verschillende afdelingen. Dat gebeurt op een fijne manier, verwacht je niet aan droge, zakelijke kost. Het doel is dat mensen hier binnen waaien en genieten van de activiteiten. Op die manier hopen we ook meer verbinding met de buurt en de Gelenaars te krijgen”, besluit Julie Van Elst.

www.dewaaiburg.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio