Vlaamse Kaat getuigt over spoor van vernieling door orkaan Ian in Florida, president Biden vreest veel doden

De orkaan Ian, die door de autoriteiten als “extreem gevaarlijk” wordt beschouwd, heeft woensdag meer dan 1,8 miljoen huizen in Florida zonder stroom gezet. Nadat de storm voor een volledige stroompanne zorgde op Cuba, werd hij onderweg naar de VS alleen maar heviger. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de toestand in de staat Florida na de doortocht van orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp.

Dario Van Fleteren, Ester Meerman

Ian zwakte enkele uren nadat hij nabij het eiland Cayo Costa aan land kwam af van categorie 4 (de op een na zwaarste categorie) naar categorie 3. Nog voor 22 uur lokale tijd veranderde dat naar categorie 2, met windsnelheden tot 169 kilometer per uur. Enkele uren later zwakte de orkaan verder af, tot categorie 1. Hij haalt nu windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

LEES OOK. Florida zet zich schrap voor ergste storm in jaren: windsnelheden tot 250 km/u gemeten, al meer dan één miljoen huishoudens zonder stroom

Toch wordt de staat nog steeds zwaar getroffen. Volgens deskundigen bevindt de storm zich ongeveer 110 kilometer ten zuiden van Orlando. Ruim 2 miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom. Zeker tot donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast. Gouverneur Ron DeSantis zei woensdagavond tijdens een persconferentie dat Ian waarschijnlijk in de hele staat voor schade zorgt en tot een van de zwaarste orkanen behoort die Florida ooit trof. “Dit is een grote, en ik denk dat we allemaal weten dat er grote, grote gevolgen zullen zijn”, sprak DeSantis.

Schuilen onder de trap

De Hasseltse Veerle Picard (51) woont sinds 1996 in Sarasota, een regio die zwaar getroffen is. “In 26 jaar heb ik hier drie orkanen meegemaakt, maar nooit op deze manier”, vertelt ze. “Maandagavond hebben we de shutters uitgehaald. Dat zijn genummerde panelen om voor de ramen te plaatsen, als bescherming bij orkanen. Die staan altijd klaar in de garage. Maar dat betekent dus ook dat we sindsdien zonder daglicht zitten. Ook stroom en internet zijn uitgevallen.”

Golven van 3,6 meter hoog en windstoten tot 240 km/u hebben delen van kustlijn van Florida gewoon doen verdwijnen. Overspoeld door de woeste zee. Het zeewater loopt gewoon door de straten. Honderden grote en minder grote boten zijn gekapseisd.

“Ik heb met mijn dochters Mia (13) en Sophia (11) in de kast onder de trap geschuild. Normaal staat daar het poetsgerief, maar nu had ik er vooraf kussens en dekens in gelegd”, zegt Veerle Picard. Het geluid van de wind was verschrikkelijk, zegt de Limburgse vrouw.

De Vlaamse Kaat Combrez bevestigt dat. “Het leek alsof er een trein op ons huis afkwam, alles daverde.”

“Ruigste orkaan ooit”

Meteoroloog Nick Underwood van de National Oceanic and Atmospheric Administration, die met een vliegtuig door het oog van de orkaan vloog, deelt beelden van die vlucht met de BBC. Hij vloog door verschillende orkanen om metingen te verrichten maar zegt dat de vlucht woensdag “met afstand de ruigste uit zijn carrière is. Zulke zijwaartse bewegingen heb ik nog nooit meegemaakt.”

Orkaan Ian boven Florida ©  AFP

Stormvloed tot 3,6 meter hoog

Sommige kustplaatsen in Florida werden getroffen door een stormvloed van wel 3,6 meter hoog. Die stormvloed veroorzaakt grote overstromingen. Volgens DeSantis stijgt het water aan de kust niet verder nu de orkaan landinwaarts trekt.

Inmiddels verschijnen er video’s vanuit de kustgemeenten in het westen van Florida waar Ian aan land kwam. Op beelden die het brandweerkorps van Naples op Facebook deelt, is te zien hoe brandweerlieden tot aan hun middel in het water staan. De tv-studio van WINK TV in Fort Myers overstroomde, waardoor de berichtgeving van de lokale omroep rond 17 uur onderbroken werd. En The Washington Post meldt dat de stormvloed in Fort Myers 2,1 meter hoog is.

De NOAA voorspelde een stormvloed van 3,6 tot 5,5 meter en tot ruim 60 centimeter regen. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwde daarom al voor “levensbedreigende situaties”.

 ©  AFP

Zodra het donderdagochtend (lokale tijd) licht wordt in Florida, beginnen hulpverleners volgens DeSantis met een massale reddingsoperatie om getroffen burgers in overstroomde gebieden te helpen. De gouverneur verwacht schade in de hele staat.

Twintig mensen vermist nadat boot met Cubaanse migranten aan boord zinkt

Ian bracht op weg naar Florida trouwens al een boot met Cubaanse migranten tot zinken. Volgens de Amerikaanse grenspolitie zijn 20 opvarenden vermist. Dat waren er eerst 23, maar de kustwacht heeft nog 3 drenkelingen kunnen redden. Ze waren uitgeput en vertoonden uitdrogingsverschijnselen. De zoektocht naar slachtoffers gaat met behulp van helikopters onverminderd door.

Het vaartuig verdween woensdagochtend in de golven bij de Florida Keys. Vier personen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West. Ze werden voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht, net als personen die later ruim 3 kilometer uit de kust van Boca Chica werden opgepikt.

 ©  Reuters

 ©  Reuters

 ©  via REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

Vastgoed

Jobs in de regio