© Walter Saenen

Antwerp-CEO Sven Jaecques blikt terug op quasi perfecte seizoensstart: “De hand van de Nederlanders is nu al merkbaar”

Antwerp gaat komend weekend in Kortrijk op zoek naar een historische 30 op 30. In Sjotcast, een podcast van onze zusterkrant Het Nieuwsblad, kwam CEO Sven Jaecques uitgebreid vertellen over de recordstart van de Great Old. “Er is wel nog steeds dat play-offsysteem, de weg is dus nog ­gigantisch lang.”

Yanko Beeckman

Sven Jaecques gaat geen thema uit de weg, maar beginnen doet hij toch met een cliché. “In voetbal wil je élke wedstrijd winnen, maar die 27 op 27 is toch iets unieks. Dat hebben nog niet veel ploegen ons voorgedaan. Al heerst er toch nog steeds een wrange bijsmaak. Ik denk dat heel de club had kunnen leven met een paar punten minder, als we ons dan toch hadden gekwalificeerd voor de groepsfase van de Conference League. De reactie daarna in de competitie was ­weliswaar knap. We hebben bij momenten goed voetbal gebracht, maar we hebben vooral veel ervaring en maturiteit ­getoond. Waar we vorig jaar de boot ingingen of maar een punt pakten, winnen we nu wedstrijden. Er is wel nog steeds dat play-offsysteem, de weg is dus nog ­gigantisch lang. Maar er met 27 op 27 aan beginnen, is natuurlijk nooit slecht.”

Rood-wit wordt oranje

Volgens Jaecques is die straffe seizoenstart in grote mate de verdienste van de nieuwe trainer. “De hand van Mark van Bommel is nu al zichtbaar”, vindt hij. “Hoe hij de groep toespreekt, wat hij van de spelers vraagt: alles is zeer duidelijk. Al is er natuurlijk ook de toevoeging van een aantal nieuwe spelers. Aanvankelijk speelde alleen Toby (Alderweireld, red.) – qua ervaring en mentaliteit moet ik daar geen tekening bij maken – maar ook ­jongens die hier vorig seizoen al zaten, komen nu boven water. Ik denk in de eerste plaats aan ­Yusuf, maar ook aan Jelle Bataille en Sam Vines.”

 © BELGA

Met een paar Nederlandse spelers, een Nederlandse technisch directeur én een Nederlandse trainersstaf kleurt rood en wit steeds meer oranje. Ook dat laat zich gevoelen op de Bosuil, vertelt Jaecques. “De Nederlanders zijn veel opener en betrekken veel meer mensen bij hun verhaal dan dat de Denen dat vorig seizoen deden. Het is niet de bedoeling dat iedereen in zijn bureau blijft zitten. Ze willen dat je naar hen toegaat en voortdurend overlegt. Dat helpt voor de goeie sfeer. ­Zeker als de resultaten ook nog eens goed zijn (lacht).”

Drukke transferzomer

Met de komst van Marc Overmars als technisch directeur ziet het takenpakket van Jaecques er dit seizoen ook anders uit, al wordt hij nog steeds nauw betrokken bij alle transferonder­handelingen. “Er zijn deze zomer een paar moeilijke dossiers ­geweest. Dat van Gaston Avila, bijvoorbeeld. Boca Juniors bleek geen simpele club om mee te ­onderhandelen. Uiteindelijk zijn we er wel uitgeraakt, alleen is het jammer voor die jongen dat het zo lang heeft geduurd. Ik denk dat dat ook de reden is dat hij het nog iets moeilijker heeft. Als hij de ­hele voorbereiding had kunnen meemaken, zonder dat er meteen wedstrijddruk bij kwam kijken, zou dat voor hem beter zijn ­geweest.”

Sven Jaecques tijdens de voorstelling van Marc overmars ©  BELGA

En dan was er nog de transfer van Alderweireld, die eigenlijk al sinds vorige zomer speelde. Ook dat dossier sleepte wekenlang aan, met tussendoor het nodige geflirt over en weer. Nog voor de deal officieel rond was, stuurde Alderweireld al een tweet met de cryptische boodschap “Relaxing And Feeling Content” (kortweg RAFC) de wereld in. “Dat vond ik op dat moment totaal niet nodig”, geeft Jaecques toe. “We waren er toen dichtbij, maar dat soort ­zaken kunnen de onderhandelingen toch nog bemoeilijken. Toby en zijn familie wilden ontzettend graag terugkomen. Dat siert hen en dat vind ik tof, maar op dat moment was die tweet geen hulp voor ons. Toen heb ik zijn ­makelaar toch eens gebeld. Die wist uiteraard van niks (lacht).”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio