Florida zet zich schrap voor ergste storm in jaren: windsnelheden tot 250 km/u gemeten, al meer dan één miljoen huishoudens zonder stroom

In Florida houdt men de adem in nu orkaan Ian er aan land is gegaan en meteen windsnelheden tot 250 km/u liet optekenen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn er geëvacueerd en meer dan één miljoen huishoudens zitten zonder stroom. “Sommige regio’s zullen na de doortocht van de orkaan weken of zelfs maanden onbewoonbaar zijn”, waarschuwt gouverneur Ron DeSantis.

Thierry Goeman

Lange files met vluchtende inwoners die zo veel mogelijk proberen mee te nemen. En veel dichtgetimmerde huizen en winkels. Florida is op het ergste voorbereid en lijkt op een spookstaat. Het US National Hurricane Center heeft het dan ook over ‘levensbedreigende stormvloeden, catastrofale wind en zware overstromingen’.

Voor Ian woensdagavond rond 21 uur (Belgische tijd) aan land kwam, won de orkaan nog serieus aan kracht boven de Golf van Mexico en orkaanjagers van de Amerikaanse luchtmacht hebben al windsnelheden tot 250 km/u gemeten. Daarmee evolueert de storm van categorie 4 bijna tot een orkaan van categorie 5 (de zwaarste categorie en extreem gevaarlijk).

De koers van de wervelstorm, die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is, wijzigde intussen wel. Ian zal naar verwachting de uiterst dichtbevolkte regio van de metropool Tampa maar rakelings passeren terwijl daar eerst het ergste werd gevreesd.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

 ©  AFP

Aan de westkust van Florida zijn al 2,5 miljoen mensen geëvacueerd voor de storm, de hoge golven en overstromingen door de hevige regenval. Op de wegen stonden woensdag lange files die wellicht niet opgelost raakten voor de storm aan land kwam. Volgens de gespecialiseerde website PowerOutage, die stroomstoringen bijhoudt, zitten al meer dan één miljoen huizen zonder stroom.

Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand afgekondigd en waarschuwde, op basis van voorspellingen van meteorologen, dat sommige regio’s mogelijk weken of zelfs maanden onbewoonbaar zijn na de doortocht van de orkaan.

Intussen zijn vermoedelijk ook de eerste slachtoffers gevallen. Een boot met Cubaanse migranten is voor de kust van Florida door de woeste zee verzwolgen. Volgens de Amerikaanse grenspolitie worden 23 opvarenden vermist. Vier mensen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West. Pas vrijdag zou het noodweer voorbij moeten zijn.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

 ©  AFP

 ©  AFP

Tabaksplantages vernield

In Cuba likken ze intussen hun wonden na de doortocht van Ian. De orkaan had windstoten tot 205 km/u en zorgde er voor een totale black-out. Zo’n 11 miljoen Cubanen zaten meer dan een dag zonder stroom. Union Eléctrica de Cuba (UNE), het bedrijf dat er instaat voor de stroomvoorziening in het land, zegt dat het nog een tijdje kan duren voor alle 11 miljoen Cubanen weer op het net zijn aangesloten.

Ook Cuba’s belangrijkste tabaksplantages in La Robaina zijn zwaar getroffen. “Het was apocalyptisch”, zegt Hirochi Robaina van sigarenproducent Finca Robaina.

Meteorologen maken zich vooral zorgen over het feit dat Ian zich zo snel ontwikkelde van een tropische storm tot een orkaan van categorie 4. Orkaandeskundigen zien de klimaatverandering als een van de oorzaken en zeggen dat het geen geruststellende vaststelling is naar de toekomst toe.

 ©  AFP

 ©  REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio