Ben Segers (Vooruit). ©  Belga

Gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel bij onderaannemers BASF: slachtoffers illegaal in ons land en maandag mogelijk dakloos

In augustus stelde de sociale inspectie onregelmatigheden vast bij een onderaannemer van BASF in de Antwerpse haven. 53 Filipijnse arbeiders bleken er aan de slag met valse rijksregisternummers. Omdat een deel van arbeiders illegaal in Europa verblijven, opende het arbeidsauditoraat een onderzoek naar mogelijke mensensmokkel met uitlopers naar Nederland en Duitsland. Intussen dreigen de slachtoffers dakloos te worden omdat de onderaannemer hen niet meer wil huisvesten.

David Van Turnhout

De bal ging aan het rollen toen het West-Vlaamse rekruteringsbureau Transcend Jobs arbeiders probeerde te ronselen onder slachtoffers van economische uitbuiting op een bouwwerf van chemiereus Borealis. Hoewel de slachtoffers niet over een arbeidskaart beschikten, beloofde de zaakvoerder van Transcend, Karel V.d.L., hen toch aan werk te kunnen helpen via één van zijn klanten, Mo Alliance. Uiteindelijk hapten negen Filipijnse arbeiders toe en werden ze door Mo Alliance gedetacheerd bij het Limburgse dienstenchequebedrijf Trixxo. Dat plaatste hen uiteindelijk als lassers en pijpfitters bij BASF in Antwerpen.

Dat V.d.L. de Filipijnen zonder arbeidskaart aan het werk kreeg, deed bij hulpverleners alarmbellen afgaan. Toevallig of niet volgde bij BASF al snel een sociale controle. Buiten de negen slachtoffers van de Borealiswerf troffen inspecteurs daar nog 44 bijkomende Filipijnen aan waarvan de rijksregisternummers in de Dimona-aangifte waren vervalst. Ook zij verbleven volgens het arbeidsauditoraat illegaal in ons land en beschikten dus evenmin over een werkvergunning. Intussen startte het West-Vlaamse arbeidsauditoraat een onderzoek naar mensensmokkel. “We willen vooral achterhalen hoe zoveel Filipijnen illegaal ons land binnenkwamen”, aldus arbeidsauditeur Filiep de Ketelaere. “Daarna zullen we persoon per persoon moeten nagaan wie een statuut van slachtoffer kan krijgen.” Trixxo zelf zegt misleid te zijn en stelde zich burgerlijke partij.

Dakloos

Intussen doken ook in het buitenland nieuwe gevallen van illegale tewerkstelling op. Tien arbeiders waren aan de slag bij Air Liquide in Nederland en twintig bij Cargill in Duitsland. Daarmee staat de teller in de zaak rond Transcend voorlopig op 83 slachtoffers. 58 van hen verblijven in Nederland en 25 in België, althans tot komende maandag. “Dan zou hun voormalige werkgever hen uit de woning zetten”, zegt Kamerlid Ben Segers (Vooruit). “Volgens hulpverleners zet Trixxo de slachtoffers zwaar onder druk om hun woning te verlaten, maar zij kunnen nergens naartoe”, klinkt het. “Zonder oplossing dreigen de 83 slachtoffers tegen maandag allemaal dakloos te worden.”

Om dat te voorkomen overlegt hulporganisatie Payoke volop met zijn Nederlandse collega’s. “Door de Borealiszaak staat het water ons aan de lippen en kunnen we op dit moment geen enkel bijkomend slachtoffer opvangen”, zegt Anton Van Dijck van Payoke. “Daarom zoeken we met onze Nederlandse collega’s volop naar verblijfplaatsen en willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat de basisbehoeften van deze mensen vervuld zijn. Daarnaast moedigen we gerechtelijke instanties in beide landen aan hun onderzoek zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. In Nederland gelden andere voorwaarden voor de erkenning als slachtoffer van mensenhandel of -smokkel. Omdat de 83 personen illegaal in Europa verblijven lopen ze in Nederland een groter risico om zonder verder onderzoek gerepatrieerd te worden, hoewel ze toch het slachtoffer zijn van een criminele activiteit. Bovendien zou zoiets nefast zijn voor het onderzoek.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio