Drieledige campagne wil 18- tot 39-jarigen alert maken voor symptomen van drie kankers: borst- en teelbalkanker en sarcoom

Op sociale media zullen mensen tussen 18 en 39 jaar de komende maanden campagnes te zien krijgen die hen moeten helpen om drie kankers vroeger te herkennen. Borstkanker, teelbalkanker en sarcoom – wekedelen- of bottumoren – worden in die leeftijdsgroep vaker in een gevorderd stadium ontdekt, waardoor de behandeling zwaarder en de prognose slechter is.

Sylvia Mariën

De campagnes gaan uit van All.Can Belgium, een nationale tak van een internationale organisatie die werkt ter promotie van een efficiënte kankerzorg. “Onder meer oncologen, ziekenhuizen, mutualiteiten, patiëntenorganisaties en de industrie zijn vertegenwoordigd in het All.Can Belgium-platform”, legt directeur Pia Cox uit. “Op die basis worden dan sensibiliseringscampagnes opgezet.” Het thema is ditmaal kanker bij jonge mensen tussen 18 en 39 jaar. Oncologen zien dat zeker drie types kanker in die leeftijdscategorie te vaak al in een gevorderd stadium zijn als ze worden ontdekt.

Het gaat om borstkanker, teelbalkanker en sarcoom – tumoren van het bot of de weke delen. “Eén reden is dat die kankers zich bij jonge mensen agressiever kunnen ontwikkelen. Maar een andere reden is dat jonge patiënten bij klachten langer afwachten, of dat hun huisarts niet aan kanker denkt”, zegt professor Jan Van Meerbeeck, oncoloog in het UZ Antwerpen en bestuurslid van All.Can Belgium. “Kanker in een verder gevorderd stadium vergt een zwaardere behandeling, en bovendien is de prognose minder goed. Zaak is dus om het bewustzijn en de kennis rond die kankers bij jonge mensen te vergroten, zodat ze vroeger gedetecteerd kunnen worden.”

Professor Jan Van Meerbeeck, oncoloog in het UZ Antwerpen. ©  Thomas Legrève

Borst- en teelbalkanker

De eerste campagne draait rond borstkanker en wordt gelanceerd op 1 oktober, aan het begin van de borstkankermaand. Jonge patiënten bij wie borstkanker erfelijk is, worden meestal al goed opgevolgd. “Wanneer het om een hormonaal gevoelige borstkanker gaat, zien we vaker symptomen na zwangerschap en bevalling”, zegt Van Meerbeeck. “Vrouwen hebben dan best extra aandacht voor veranderingen in of op de borst: huidverkleuring, roodheid, schilfering, een knobbeltje, een ingetrokken tepel, een anders aanvoelende plek, enzovoort. Er is dan al een aanleg voor borstkanker, getriggerd door hormonale verandering.”

De tweede campagne, rond teelbalkanker, gaat van start begin november, wanneer met Movember aandacht wordt gevraagd voor de gezondheid van de man. Teelbalkanker is zeldzaam, maar wel de meest voorkomende kanker bij twintigers en dertigers. Urologen raden aan om geregeld na een warm bad of douche aan de testikels te voelen om na te gaan of er een verdikking of knobbel is. Ook daar geldt: als teelbalkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, dan zijn de overlevingskansen heel groot.

Wekedelen- en bottumoren

In februari volgt tot slot de derde campagne van All.Can Belgium, rond sarcoom. “Sarcoom geeft pijn of zwelling”, legt professor Van Meerbeeck uit, “en kan overal in het lichaam voorkomen, maar het vaakst in de onderste ledematen. Zorgprofessionals zullen bij symptomen allicht in eerste instantie denken aan een blessure of trauma, en rust of kinesitherapie voorschrijven. Maar als de pijn vooral nachtelijk is, niet meteen teruggevoerd kan worden naar een specifiek letsel en langer dan twee weken aanhoudt, dan is het toch raadzaam om aan een scan te denken. Zeker kinesitherapeuten kunnen daar nog alerter voor zijn.”

All.Can Belgium lanceert op 1 oktober een website met alle informatie, video’s met experten en getuigenissen. “Op sociale media kan #getcheckedearly rondgaan”, zegt Pia Cox, “en bedrijven wordt gevraagd om bij de organisatie infoposters op te vragen en die uit te hangen, in de wc’s bijvoorbeeld.”

www.all-can.org; https://www.instagram.com/allcanbelgium/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER