Liefhebbers van de schaatspiste op de Dijle moeten het deze winter al zeker zonder stellen. © Dirk Vertommen

Mechelen heeft winterplan klaar voor energiebesparing: maar tot 19 graden verwarmen, minder licht op straat en geen schaatspiste

Mechelen -

Haar gebouwen maar tot 19 graden verwarmen, sommige zelfs sluiten, openbare verlichting dimmen of doven en geen schaatspiste tijdens de eindejaarsperiode. Het is een greep uit de maatregelen die de stad Mechelen neemt om deze winter energie te besparen. Tegelijk investeert ze en schakelt ze over op innovatieve energiebronnen zoals zonnepanelen, om klaar te zijn voor de toekomst.

Sven Van Haezendonck

De energieprijzen die door het plafond gaan, baren iedereen zorgen. Ook onze overheden. Om daarop te anticiperen, heeft de stad Mechelen een winterplan opgemaakt. Ze levert al jaren inspanningen in de hoop haar energieverbruik omlaag te krijgen, maar de energiecrisis maakt de noodzaak nog acuter. “In het licht daarvan willen wij nog meer inspanningen doen om energie te besparen. Het actieplan is niet enkel een overbrugging voor komende winter, maar een toekomstplan voor de stad”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

In eerste instantie ligt de focus op het verlagen van de temperatuur en het verminderen van het aantal verwarmde ruimtes. Stadsgebouwen worden vanaf 17 oktober maar tot 19 graden verwarmd, drie graden minder dan de gewoonte was. En de stad laat de verwarming ook een uurtje minder aanstaan. Op die manier hoopt ze bijna een kwart te besparen. “Het gaat hierbij om gebouwen zoals het Huis van de Mechelaar en het Sociaal Huis”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Eigendommen.

Zeeridder en Lamot dicht

Waar mogelijk gaan gebouwen zelfs tijdelijk dicht. Zo blijft De Zeeridder in de Befferstraat een halfjaar gesloten en houdt Lamot tijdens de kerstvakantie de deuren dicht. “We willen ook inzetten op innovatieve projecten inzake zonne-energie en onze gebouwen maximaal aansluiten op warmtenetten of andere gemeenschappelijke voorzieningen. Voor zonnepanelen zullen we het volledige patrimonium benutten, ook de daken van onze monumenten”, vertelt Anciaux.

Ook Congrescentrum Lamot is tijdens de kerstvakantie gesloten.  © Dirk Vertommen

“In lijn met het Europees noodplan mikken we op een energiebesparing van 15% deze winter, bovenop de structurele inspanningen die we al ettelijke jaren doen. Het is belangrijk om op energiekosten te besparen, zodat de kwaliteit van de dienstverlening niet in het gedrang komt”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Klimaat en energie.

Fossielvrije stad

De omschakeling naar een fossielvrije en klimaatvriendelijke stad wordt versneld. “Nog meer eigen productie via zonnepanelen, gekoppeld aan energiedelen en de mogelijkheden uitbouwen om ons verbruik beter te monitoren en sneller bij te sturen”, vertelt Princen. Met externe partners zoals het Vlaams Energiebedrijf gaat de stad werken aan het energiebeheer van haar eigen patrimonium.

De sfeerverlichting voor kerst en valentijn is al energiezuinig. ©  Dirk Vertommen

In overleg met netbeheerder Fluvius neemt de stad ook maatregelen om te besparen op openbare verlichting. Die wordt gedimd tot 30% of gedoofd waar mogelijk. Daardoor wil de stad 20% besparen op de elektriciteit die nodig is voor verlichting. Zaken die energie opslorpen en niet strikt noodzakelijk zijn, worden aangepakt. Zo komt er deze winter geen schaatspiste. Met de leverancier van de kerstverlichting, die al energievriendelijk is, wordt bekeken hoe het verbruik nog kan verminderen.

Mechelaar ondersteunen

Ook het gebruik van fonteinen en waterinstallaties wordt afgebouwd of stilgelegd. Uiteraard staat niet alleen de stad voor grote uitdagingen deze winter. “Ook voor de Mechelaar is het interessant om op twee sporen te werken: proberen om je verbruik deze winter terug te dringen, maar waar mogelijk ook inspanningen leveren in functie van de toekomst”, zegt eerste schepen Patrick Princen.

“De stad staat klaar om iedereen te ondersteunen: met onafhankelijke informatie, met persoonlijk advies, met ondersteuning in het renovatieproces en ook financieel via het toeleiden naar subsidies of het vinden van een lening. Heel veel info vind je op de website van Mechelen Klimaatneutraal”, legt Princen uit.

www.klimaatneutraal.mechelen.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio