© ATV

Buurtbewoners houden actie voor groter ‘Reuzenpark’ achter Moorkensplein: “Een uitgestoken hand naar stad”

Borgerhout -

“De plannen voor het parkje achter het Moorkensplein zijn ondermaats.” Dat vinden heel wat buurtbewoners die rond het districtshuis van Borgerhout wonen. Ooit was hen een groter park beloofd. “Een reuzenpark, geen kabouterpark.” En dus komt de buurt in verzet. Er werd een petitie opgestart en zondag wordt er actie gevoerd. “We willen samen met de stad rond de tafel gaan zitten”, zegt bewoner Geert De Belder die namens de actiegroep spreekt.

Elien Van Wynsberghe

LEES OOK: Draad verdere ontwikkeling Moorkensplein weer opgepikt: geen park, wel kinderopvang, bib en groene zone

In juni werd duidelijk dat het stadsbestuur de draad voor de ontwikkeling van het stuk Moorkensplein ter hoogte van het politiegebouw en het administratief centrum na 10 jaar stilstand weer oppikt. Maar van een groot park zoals destijds beloofd en uitgetekend onder voormalig burgemeester Patrick Janssens, is er geen sprake meer. “Die mooie plannen werden tien jaar geleden van tafel geveegd door het intussen niet meer zo nieuwe stadsbestuur”, legt Geert De Belder uit.

Er volgde protest maar uiteindelijk werd enkel het Moorkensplein zelf heraangelegd. “Een park zou later volgen.” Huizen werden afgebroken en er kwam een voorlopig plantsoentje op de hoek van de Langstraat en de Bakkerstraat. “In juni vernamen we het nieuws over de nieuwe plannen van de stad via de krant. De buurt is daar niet bij betrokken geweest.”

En die plannen vallen bij veel bewoners niet in goede aarde. “Er komt meer nieuwbouw en dus minder groene, publieke ruimte dan destijds beloofd.” In die nieuwbouw zouden het Huis van het Kind, een crèche en een bibliotheek worden ondergebracht.

Nieuwbouw vermijden

De bewoners dringen er nu op aan om die functies elders onder te brengen. “Nieuwbouw moet zo veel mogelijk vermeden worden op deze plek. In deze buurt is er niets dat nog maar lijkt op een park”, aldus De Belder. “Een kans als deze om groene ruimte bij te creëren, zal zich niet gauw meer voordoen in onze dichtbevolkte wijk. We mogen die kans niet missen.”

Het Moorkensplein zelf werd enkele jaren geleden helemaal opnieuw aangelegd. © Joris Herregods

Binnen de actiegroep verzamelde zich een groep van experten. “Onder meer enkele architecten en stedenbouwkundigen. Zij zijn samen rond de tekentafel gekropen en zijn erin geslaagd om zelfs met het behoud van de bib, een crèche en het Huis van het Kind 30% méér open ruimte te creëren. Breng je één van die functies elders onder, in een bestaand gebouw, dan wordt dat 40%. Dat wijst er voor ons op dat de stad haar voorbereidend werk niet goed heeft gedaan. Dit kan echt veel beter.”

Actiedag

Daarom voeren de bewoners zondag actie. “We steken een hand uit naar de stad en willen graag samen rond de tafel gaan zitten. We hebben alleen maar constructieve voorstellen.”

Zondag om 14u stelt de actiegroep op het plantsoentje in de Langstraat zijn ideeën voor aan de buurt. “We willen die dag ook luisteren naar wat andere bewoners vinden en hun input meenemen.” Intussen werd ook een petitie opgestart die ruim zevenhonderd keer werd ondertekend. “Dat toont aan dat er een breed draagvlak is voor ons protest. Deze plek moet de groene long worden die dit stuk Borgerhout zo hard nodig heeft.”

 © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners