Oekraïense regio’s hebben “vrije keuze in voordeel van Rusland” gemaakt, zegt Moskou, Charles Michel noemt referenda “bedrog”

De vier door Rusland gecontroleerde Oekraïense regio’s hebben “een vrije keuze in het voordeel van Rusland” gemaakt door te stemmen voor de aanhechting met Rusland. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een dag na het einde van de omstreden (schijn)referenda.

Bron: BELGA

“De resultaten van deze volksbevragingen spreken voor zich: de inwoners van de Donbas, van Cherson en van Zaporizja willen niet terugkeren naar hun vroegere leven en hebben een bewuste en vrije keuze gemaakt in het voordeel van Rusland”, aldus het ministerie in een persbericht.

Volgens Rusland hadden de inwoners van de regio’s “geen alternatief”, aangezien Moskou Kiev beschuldigt van het willen onderdrukken van de Russischsprekende bevolking in Oekraïne. “Het logische resultaat was de beslissing van de inwoners van de Donbas, Cherson en Zaporizja om de bescherming van Rusland te vragen”, zegt het ministerie.

LEES OOK. President Zelensky: “Onmogelijk om nog met Rusland te onderhandelen na referenda”

Buitenlandse Zaken benadrukt ook dat de referenda plaatsvonden “in strikte overeenstemming met de regels en principes van de internationale wetgeving”.

De internationale gemeenschap noemt de door Rusland georganiseerde “schijnreferenda” in Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk “illegaal”. Meerdere landen lieten al weten de resultaten nooit te zullen erkennen en de Europese Unie en de Verenigde Staten beloofden extra sancties tegen Moskou.

“bedrog”

Als het van Europees Raadsvoorzitter Charles Michel afhangt, zijn de referenda en de resultaten puur bedrog. “Wij erkennen geen van beide”, schrijft hij op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Pro-Russische leiders Loehansk en Cherson vragen Poetin om toetreding tot Rusland na referenda, Zelensky veroordeelt “farce”

Vastgoed

Jobs in de regio