Bakker Ivan en Kristin lanceren ‘Onze gin 95.’ © Joris Herregods

Bakkerij St. Rita brengt gin uit met smaken van Kontichse specfour: “Het was het ideale moment om door te zetten”

Kontich -

Een positieve noot laten klinken in barre tijden. Dat is wat bakker Ivan Gryp (47) en Kristin Brouwers (48) van bakkerij St. Rita in de Pierstraat in Kontich willen doen met ‘Onze gin 95’. Bij Sterkstokers hebben ze een gin laten ontwikkelen die de smaken bevat die ook terugkomen in hun befaamde streekproduct, de Kontichse specfour.

“We willen niet palaveren over de energieprijzen en crisis”, zeggen de zaakvoerders. “Het is erg, heel erg, maar we moeten erdoor. We zien liever het mooie en de positieve kant van ons beroep: proeven, testen en genieten. Dat vertaalt zich nu ook in deze gin. We speelden al een paar jaar met dat idee. De huidige situatie was bovendien het ideale moment om door te zetten. Het moment om niet bij de pakken te blijven zitten en de nodige ondernemingszin te tonen.”

Proeven en testen, was wat ze vooral deden om hun eigen gin te ontwikkelen. “We wilden geen mengelmoes aan té veel smaken waar de ene de andere verdoezelt. Nee, we wilden gaan voor ‘to the point’, een gin waar de smaken goed doorkomen en die een link hebben met de bakkerij. De meeste gins bevatten kruiden die wij niet gebruiken. Voor de stoker was het ook de eerste keer dat hij werkte met de smaken die wij wilden. Maar na vele testcases en een goede samenwerking met de stoker zijn we tot een verbluffend eindresultaat gekomen.”

De gin bevat met bittere amandel en kaneel de smaken die terugkomen in het Kontichse streekproduct specfour. © JHS

“De gin bevat bittere amandel en kaneel. Het zijn smaken die ook in onze specfour terugkomen. Bij een eerste slok proef je de amandel, daarna komt de kaneel er door. Door deze bijzondere smaken laat de gin zich ook goed puur drinken. Het loopt zoet binnen”, grinnikt Ivan.

QR-code

De signature gin van bakkerij St. Rita werd ‘Onze gin 95’ gedoopt. “Een verwijzing naar het jaar waarin we met de bakkerij zijn gestart”, vertelt Kristin. “Op de etiketten staat ook een QR-code. Als je die scant, krijg je de opbouw en geschiedenis van de bakkerij in foto’s te zien: van een gewoon woonhuis tot de bakkerij nu.”

St. Rita lanceert zijn gin tijdens de Dag van de klant op zaterdag 1 oktober. “Elke klant krijgt dan een flesje van 50 milliliter. Voor de -18-jarigen voorzien we natuurlijk wel een alternatief: zij krijgen een muffin”, lacht Kristin.

‘Onze gin 95’ is er in drie uitvoeringen: 500 ml, 200 ml en 50 ml en kan ook worden gecombineerd met een pakketje specfour. (bar)

De gin kan als geschenk worden gecombineerd met de specfour. © JHS

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio