Koen Van Nieuwenhuyze verwerkt vaak kritiek in zijn vrolijk ogende knutselwerken. De mens is zo verknocht aan zijn smartphone dat hij liefst een megabatterij zou meezeulen. © Hans Otten

Expo in gebouwen OXOt: koddige robots zitten vol maatschappijkritiek

Geel, Westerlo -

In de gebouwen van OXOt in Westerlo stelt Koen Van Nieuwenhuyze zijn Robotomatics voor: een hele vloot voertuigen, vliegmachines en robots die hij uit losse onderdelen in elkaar knutselde. Maar laat je niet misleiden door hun schattigheid.

Hans Otten

De Geelse ondernemer Koen Van Nieuwenhuyze begon enkele jaren geleden met het in elkaar knutselen van fictieve en fantasierijke schiettuigen op basis van onderdelen die hij uit oude versleten toestellen haalde. Intussen is hij geëvolueerd naar de creatie van andere voorwerpen, maar de werkwijze en de achterliggende visie zijn nog altijd dezelfde.

“Tegenwoordig zijn designers bijna beroemdheden”, legt Van Nieuwenhuyze uit. “Maar toestellen en apparaten van vroeger bevatten ook tal van onderdelen die prachtig vormgegeven zijn, zonder dat de ontwerper daarvoor enige erkenning heeft gekregen. Die probeer ik hem te geven door zijn stukken te hergebruiken in iets nieuw.”

Een kleine selectie vliegtuigen, met op de achtergrond een marslander. © Hans Otten

Dat nieuwe is van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober te bewonderen bij OXOt in de Hollandse Dreef in Westerlo. Het is voor Van Nieuwenhuyze meteen zijn eerste solotentoonstelling. “De bezoekers krijgen bij al mijn werken uitleg. In het verleden gaf ik die visie niet altijd mee, maar ik ontdekte dat mensen mijn werken nog meer gaan appreciëren wanneer ik dat wel doe. In de eerste plaats wil ik dat mensen opgewekt worden bij de aanblik van mijn stukken. Maar in de tweede plaats wil ik hen ook de boodschap vertellen die er achter zit, hoewel die vaak allesbehalve opbeurend is.”

De werken variëren van imposante knutselstukken tot kleinere ornamenten. © Hans Otten

Poppenkastpoppen

Het moet gezegd worden dat de intrigerende Robotomatics inderdaad vaak eerst een glimlach ontlokken. In het geheel herken je meteen een ruimtetuig, robot, motor of racewagen. Nader toezien doet je verwonderen over welke verschillende, vaak nog herkenbare onderdelen verwerkt zijn om tot dat geheel te komen. En bovenop dat totaalbeeld van mechanica en techniek staat dan meestal een verrassende kop van een oude poppenkastpop. Niet voor niets noemt Koen Van Nieuwenhuyze zijn werken ‘dieselpunk fairytales’.

Een aap in een ruimtepak: wat heeft de mens eigenlijk in de ruimte te zoeken? © Hans Otten

“In mijn werk pleit ik heel nadrukkelijk voor gelijke rechten voor de vrouw en gendergelijkheid. Dat is mee ingegeven door mijn twee dochters die daar heel sterk mee bezig zijn. Met drie vrouwen in huis ga je automatisch meer nadenken over die situaties. Zo heb ik hier een draaimolen staan met als titel The real story of Red Riding Hood, het echte verhaal van Roodkapje. In de dagelijkse realiteit loopt dat sprookje meestal anders af. Vrouwen bekopen een toxische relatie dikwijls met hun leven. Maar ik heb ook werken die over het einde van het graaikapitalisme gaan. Door de huidige tijden ga je stilaan denken dat die tijd inderdaad zijn einde nadert.”

Dit is een omvangrijke automaat die heen en weer schommelt. © Hans Otten

Technologie en religie

De creatieve Gelenaar laakt ook de manier waarvoor de mens technologie inzet. Door een marslander naar de rode planeet te sturen op zoek naar leven brengen we in feite zelf - zij het artificieel - leven op de planeet. In een ander werk stuurt Van Nieuwenhuyze dan weer een kikker van Mars naar de Aarde om water te halen, om hier dan vast te stellen dat het te sterk verontreinigd is. Een opvallend drieluik legt de link tussen artificiële intelligentie en religie. “Stel dat kunstmatige intelligentie zelfbewustzijn krijgt, waar veel mensen zo bang voor zijn. Gaat die technologie zich dan ook afvragen waar ze vandaan komt? Gaat ze op zoek naar haar schepper?”

Robotomatics is op vrijdag 30 september vanaf 18u en op zaterdag 1 en zondag 2 oktober telkens van 10u tot 20u gratis te bezichtigen.

www.facebook.com/mypunkart

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio