Wie niet graag alleen loopt kan binnenkort met een virtuele looppartner door het Stadspark joggen;© Dirk Kerstens

Joggen door Stadspark met Lange Wapper als virtuele loopcoach

Antwerpen -

Joggen in het Stadspark met Lange Wapper als virtuele looptrainer naast je of samen met een loopmaatje die een rondje aan het lopen is in Central Park in New York. Dankzij augmented reality zou dit over een jaar wel eens echt kunnen. Kunstenaar Gert Adriaenssens en appontwikkelaar Banzai Studios wonnen met Run Park Run de wedstrijd van het district Antwerpen voor een innovatief loopparcours in het Stadspark.

Sacha Van Wiele

Het district Antwerpen schreef deze wedstrijd uit in februari. Het voorstel van Adriaenssens en Banzai Studios kwam er als beste uit. De uiteindelijke beslissing of het ook wordt gerealiseerd valt in oktober.

Banzai Studios is gespecialiseerd in het ontwikkelen van sportapplicaties en maakten ook wandelapps voor enkele parken. Deze apps kunnen gekoppeld worden aan superlichte brillen met augmented reality (AR).

Bril met augmented reality. © NYT

“De mogelijkheden zijn oneindig”, zegt Adriaenssens. “Lopers kunnen naargelang hun niveau via de app een loopcoach kiezen. Dat kan bijvoorbeeld Lange Wapper zijn. Met deze AR-bril ziet de loper de loopcoach daadwerkelijk naast zich lopen. Je kan bijvoorbeeld ook afspreken om samen met iemand te lopen waar ook ter wereld. Je ziet dan de avatar of virtuele weergave van deze loper in de bril, terwijl jij in het Stadspark loopt en je loopmaatje bijvoorbeeld in Central Park in New York. Je kan dan ook met elkaar praten.”

Finish

De loopervaring kan worden verbeterd door beelden in de bril tijdens het joggen, zoals een finishboog aan het einde van de loopsessie. Liefhebbers van erfgoed of wie iets meer wil weten over de planten in het park krijgt tijdens het joggen de informatie te zien op de bril.

“Door te lopen zou je ook A-punten kunnen verzamelen en het verbreken van een persoonlijk record, kan worden beloond met een virtueel schouwspel”, zegt Adriaenssens.

De applicatie is niet alleen door joggers, maar kan ook voor tal van andere recreatieve activiteiten worden ingezet in het Stadspark.

“Als kunstenaar ben ik begaan met de erfgoedwaarde van het Stadspark”, zegt Adriaenssens. “Ik zag de oproep van het district over het loopparcours. Het is voor mij belangrijk dat er niet meer verharde infrastructuur komt in het Stadspark. Door samen te werken met Banzai Studios vond ik een innovatieve manier om dat te doen.”

Adriaenssens is zelf geen jogger. “Ik denk wel dat ik ga joggen om dan deze AR zelf te ontdekken in het Stadspark”, lacht Adriaenssens.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio