Professor Koen Schoors maakt deel uit van de expertengroep ‘Koopkracht en concurrentievermogen’. — © EDM
Prof UGent: “Zou zinvol zijn om de gasprijzen in Europa tijdelijk te bevriezen”
“Het zou zinvol zijn om de gasprijzen in Europa tijdelijk te bevriezen”. Dat heeft Koen Schoors, hoogleraar economie van de UGent, woensdag gezegd in de Kamer. Schoors werd daar gehoord werd als lid van de expertengroep ‘Koopkracht en concurrentievermogen’.
De Kamercommissie Economie heeft woensdag een delegatie van die expertengroep uitgenodigd. Naast Koen Schoors kwamen Mathias Dewatripont (ULB), Philippe Defeyt (ex-Ecolo, UNamur), en Sofie Geeroms (BeCommerce) tekst en uitleg geven bij het rapport dat ze in juni hebben overhandigd. De delegatie riep de politici op de zwaksten te beschermen en tegelijk een oog te houden op het concurrentievermogen, de klimaattransitie en de overheidsfinanciën.
“Intelligente cliquet”
Dat de kwestie van de hoge energieprijzen centraal stond, is geen verrassing. De Gentse hoogleraar Schoors zei - in persoonlijke naam - dat hij een tijdelijk plafond voor de gasprijzen op EU-niveau “zinvol” vindt. Daarmee steunt hij het strijdpunt dat België verdedigt binnen de EU. Schoors pleit voor een plafond waardoor de kosten kunnen gespreid worden via een systeem met een “intelligente cliquet”. Als de groothandelsprijs voor gas een bepaald bedrag zou overschrijden, zou de EU dat “absorberen”. Als de prijs onder die lat blijft, dan kan het plafond tijdelijk behouden blijven zodat de kosten kunnen gespreid worden.
LEES OOK. Kost energiecontract nu 2.099 euro of 5.813 euro? Vergelijking is verwarrend en misleidend
Btw-verhoging
Namens de expertengroep suggereerde Schoors verder om de btw op gas en elektriciteit opnieuw te verhogen en om dat “op een slimme manier” te doen. Volgens de experts had de verlaging van de btw naar 6 procent de verdienste dat ze snel kon doorgevoerd worden, maar was de ingreep niet doelgericht.
Om de consument beter te beschermen tegen mogelijke risico’s, stelt de expertengroep ook voor om de energieleveranciers te verplichten om klanten een menu aan mogelijke contracten aan te bieden waarbij minstens de keuze hebben tussen een variabel en een vast contract en waarbij de producenten een verbrekingsvergoeding krijgen bij het onderbreken van vaste contracten.
Overwinsten
De vier experten toonden zich ook voorstander van het belasten van overwinsten in de bredere energiesector, met daarbij wel een investeringsaftrek voor investeringen in de energietransitie.
Aan het einde van de zitting vroeg MR-Kamerlid Denis Ducarme hoorzittingen te houden met de verschillende sectoren die getroffen worden door de stijgende grondstof- en energieprijzen en door de inflatie. Dat voorstel werd goedgekeurd.
Hoofdpunten
LIVE. Volg hier alle updates over de zware aardbeving in Turkije en Syrië
“Ik ben omringd door doden”: Turan (23) lag twee uur lang onder het puin maar kon ontsnappen
Dit weten we al over de aardbevingen in Turkije en Syrië
Twintigtal vermoedelijke IS-strijders ontsnapt uit gevangenis in Syrië na aardbeving
MEER OVER
Vliegtuigbouwer Boeing schrapt zowat 2.000 kantoorbanen
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing zal dit jaar bijna 2.000 kantoorjobs schrappen. Dat …
Vooruit Zoersel en Progressief Malle vragen dat alle 65-plussers en personen met beperking/chronisch zieken gele doos kunnen krijgen
Sinds eind 2022 krijgen 80-plussers een uitnodiging in de gemeenten Malle en Zoersel om een …
JONGE WOLVEN. Lennert Van Eetvelt miste zijn entree in het profpeloton niet: “Fietsen in de zon, meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn”
Wat goed is, komt vaak snel. Lennert Van Eetvelt (21) miste zijn …
“Alles is mogelijk”: prins Harry komt mogelijk toch naar de kroning van zijn vader Charles
Op 6 mei wordt Charles III tot koning gekroond in Westminster Abbey. Mogelijk is prins Harry daar …