Er wordt gewerkt rond de erfgoedschuur naast de lokalen van Scouts Sint-Michiel. © dvk

Berg met PFAS-grond wordt afgesloten: scouts moeten voorzichtig zijn

Kieldrecht -

Op Oud Arenberg in Kieldrecht wordt momenteel gewerkt rond de Erfgoedschuur. Grond die van daar werd afgevoerd blijkt nu PFAS te bevatten. De resterende grond wordt ter plaatse afgesloten met hekwerk en zal verder onderzocht worden. De gemeente maant de lokale scouts aan om niet meer op de berg te spelen.

Dieter Verschooren

De afgevoerde grond van de bouwwerken op Oud Arenberg bevat PFAS, zo blijkt na analyse. Het betreft naar verluidt om een beperkte vervuiling te gaan die mits enkele ingrepen geen gevolgen heeft voor de omwonenden. Op de site werden vroeger brandweeroefeningen gehouden, wat meteen ook de oorzaak van de vervuiling verklaart. “De concentraties PFOS en PFOA die werden aangetroffen, halen de individuele bodemsaneringsnormen niet”, zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). “Ook die voor de totale som van de verschillende PFAS’en samen wordt niet gehaald. Uit voorzorg hebben we beslist toch om de verontreinigde bodem niet te hergebruiken en maatregelen te nemen. De uitgegraven grond die momenteel nog op het terrein ligt, zal in afwachting van verder onderzoek preventief afgesloten worden met een hekwerk.”

Niet wachten op OVAM

Die afsluiting is nodig aangezien de lokale scoutsvereniging zich pal naast de werken bevindt. Zij zullen door de gemeentelijke diensten gecontacteerd worden om duidelijk te maken dat er op de resterende hoop grond niet meer mag gespeeld worden. Omdat de gemeente niet wil wachten op verkennend onderzoek van OVAM, zal het zelf al een onderzoek laten uitvoeren door een erkend bodemsaneringsdeskundige. “Die moet meer duidelijkheid geven over het hele terrein en over de verdere maatregelen die moeten worden genomen”, zegt burgemeester Van de Vijver. “Het met gras begroeide speelterrein van de scouts vormt geen probleem.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio