“Yannick leek mij een correcte man”: federatie van sportschutters reageert aangeslagen na dodelijk schietincident in Merksem

Antwerpen -

Yannick Verdyck, het 36-jarige slachtoffer van de huiszoeking met dodelijke afloop in Merksem, was een bekend figuur in het wereldje van de sportschutters. Bij de Koninklijke Federatie van Karabijn en Pistoolschutters Antwerpen (KFKPA) reageren ze aangeslagen op de plotse dood van hun voorzitter. “Yannick leek mij een heel correcte man”, zegt penningmeester Marc Van Beeumen. “Dit hadden we niet zien aankomen.”

LEES OOK. Extreemrechts, wapenliefhebber en voorbereid op het einde van de wereld: wie is het dodelijk slachtoffer bij de huiszoeking in Merksem?

“De officiële instanties zijn de enigen die kunnen zeggen wat er vanmorgen bij die huiszoeking is gebeurd”, zegt Marc Van Beeumen, penningmeester van de federatie van sportschietverenigingen KFKPA. “Wij hebben vanochtend ook maar uit de media vernomen dat onze voorzitter bij die huiszoeking om het leven is gekomen.”

Extreemrechtse complotdenker

Yannick Verdyck wordt door het gerecht gezien als een invloedrijk figuur in het milieu van extreemrechtse complotdenkers, die zich voorbereiden op het einde der tijden. Op sociale media profileerde hij zichzelf als specialist ‘preppen’ en hij pronkte ook weleens met wapens en militaire parafernalia. Maar van extreemrechtse denkbeelden heeft penningmeester Marc Van Beeumen naar eigen zeggen nooit iets gemerkt. “Hij was voorzitter van de federatie, ik ben penningmeester. We hadden dus geregeld contact met elkaar. Maar van die zogenaamde extreemrechtse denkbeelden heb ik nooit iets gemerkt. Hij liep daar niet mee te koop. Hij leek me gewoon een heel correcte man.”

LEES OOK. Antwerps parket: “Er is een schietincident ontstaan waarbij bewoner fataal werd geraakt”

Van Beeumen beseft dat de affaire een smet werpt op het sportschieten. “Maar dat zijn we al gewend. De sportschieterij heeft altijd al een slecht imago gehad. Ook al zijn wij de braafste mensen die je je kan inbeelden. Als je ziet aan hoeveel reglementen wij moeten voldoen, dan zou je de hobby bijna opgeven.”

 © ATV

Zelfverdediging

Ook gelooft de man niet dat Verdyck zomaar is beginnen schieten op de politie, zoals werd verklaard. “Yannick handelde in munten en goud. Wat zou jij denken als ze midden in de nacht je deur eruit blazen en gemaskerd en gewapend binnendringt in jouw huis? Je zou wellicht denken dat ze je komen bestelen. Zeker als ze ook nog eens in het Frans beginnen te schreeuwen. Als sportschutter grijp je dan instinctief naar een wapen, om jezelf te verdedigen. Ik denk dat het een plausibele verklaring is voor wat er bij die huiszoeking is misgelopen.”

LEES OOK. Tiental huiszoekingen rond mogelijke terreur uit rechts-extremistische hoek, 36-jarige komt om in Merksem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen