© ATV

Tot december geen beiaardmuziek in kathedraal door onverwachte restauratie

Antwerpen -

De beiaard in de toren van de kathedraal zal een tijdje niet meer spelen. Er zijn onverwachte restauratiewerkzaamheden nodig aan de klokkenstoel. Waarschijnlijk wordt de beiaard in december opnieuw bespeeld.

Patrick Van de Perre

In januari 2019 gingen de restauratiewerken aan de toren van de kathedraal van start. In een eerste fase werd het bovenste deel, vanaf de wijzerplaten, aangepakt. Momenteel werkt de aannemer aan het onderste gedeelte van de toren.

Bij de aanvang van de werkzaamheden werd de beiaard ingepakt ter bescherming. Begin juli van dit jaar is die bescherming verwijderd en konden de beiaardiers opnieuw muziek maken. Een van de beiaardiers merkte na verloop van tijd echter op dat één van de klokken dof klonk.

Na onderzoek blijkt dat de klokkenstoel, de houten constructie waaraan de klokken zijn opgehangen, plaatselijk iets verzakt is. Het hout op die plek is in slechte staat en moet vervangen worden. Dat betekent dat er de komende tijd dus ook geen middagconcerten zullen zijn.

De extra herstellingswerken aan de klokkenstoel starten in de loop van deze week. Om de herstellingen veilig te laten verlopen, zullen de stellingen aan de zijde van de Handschoenmarkt weer wat verhoogd worden. Indien alles loopt zoals gepland, is de beiaard opnieuw bespeelbaar wanneer de restauratiewerken aan de toren begin december eindigen.

“Gelukkig kan de herstelling gebeuren terwijl de stelling, de lift en de volledige werfafsluiting nog tegen de toren van de kathedraal staan. Zo maken we de klokken speelkaar voor de zomers die volgen, en knopen we opnieuw aan met de traditie van de beiaardmuziek”, zegt de schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). (pvdp)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio