“Er werd me wel gezegd dat ik talent had, maar ik durfde niet de stap te zetten naar het conservatorium.” © VTM

Geelse studente maakt tv-debuut in ‘Lisa’: “Een telenovelle is de perfecte leerschool”

Geel -

Een nieuw gezicht in de telenovelle Lisa, en meteen ook haar allereerste grote televisierol: Naomi Stynen (22) uit Geel had met haar tweede auditie voor de VTM-serie prijs. Maar ze moet de opnames nu wel combineren met haar studies. “Geen acteeropleiding, omdat ik vroeger de stap niet durfde te zetten naar het conservatorium.”

Tom Vets

Het nieuwe Kempense talent was dinsdagavond voor het eerst te zien als Amal, een jonge vrouw die zegt wat ze denkt en recht voor de raap is. Ze is trots op haar Afrikaanse roots. Haar creatieve karakter zal ervoor zorgen dat ze zichzelf en iedereen rondom haar flink op de proef stelt.

Eind maart kreeg Naomi Stynen het verlossende telefoontje dat ze mocht beginnen op de set van Lisa. Ze had toen nog geen enkele ervaring voor televisiecamera’s. Hoe speelde ze dat klaar? “Ik speelde toneel, en wou daarin wel groeien”, legt ze uit. “Maar ik vond studeren het belangrijkste. Op een dag zag ik dat ze iemand zochten om de rol van Amal te spelen. Toen dacht ik: misschien kan ik dat wel. (lacht) Eerder deed ik al casting voor de rol van Olivia, nu gespeeld door Anushka Melkonian. Voor dat personage was ik te jong. Op het moment dat ik die nieuwe castingoproep zag, werd ik ook door de makers zelf gebeld om nog eens langs te komen. En met succes.”

Perfecte leerschool

De overstap van amateurtheater naar een professionele televisiestudio valt niet onderschatten. “Alleen al het werktempo ligt hoog. Ik moest ook snel ingewerkt worden in al die vaktermen. Zo snapte ik niet in het begin wat men bedoelde met ‘of ik het licht voelde’. Maar intussen weet ik al dat ik soms een stapje naar voren of opzij moet doen om beter in het licht van de spots te staan. Het was veel ineens in het begin, maar ik heb snel de dingen opgepikt. Meewerken aan een telenovelle is voor een jonge actrice de perfecte leerschool.”

Vanwaar de interesse om te acteren? “Ik heb altijd wel de gedachte gehad dat ik zoiets graag wou doen. Op een dag trok ik mijn stoute schoenen aan en begon ik toneel te spelen. En dat beviel dermate goed dat ik daarin verdere stappen heb gezet. Al wist ik niet goed welke studies te doen. In het middelbaar zat ik op de hotelschool. Met die kennis heb ik weinig op een filmset. Daarna begon ik nog aan een opleiding communicatiewetenschappen.”

Naomi, geboren en getogen in Geel, zit momenteel in haar laatste jaar. “Na die hotelschool wou ik een algemenere opleiding volgen. Toch zag ik mezelf nooit als actrice. Er werd me wel gezegd dat ik talent had, maar ik durfde niet de stap te zetten naar het conservatorium. Soms denk ik er nog altijd aan om alsnog die gespecialiseerde opleiding te starten. Die kennis zou me in mijn vak nog beter maken.”

Tijdens haar laatste maanden als studente moet ze de opleiding combineren met de opnames van Lisa in Boortmeerbeek. “Maar ik heb beslist om mijn laatste jaar wat te spreiden omdat de twee samen doen best zwaar is. En als jonge twintiger wil je ook nog wat vrije tijd met je vriendinnen.”

Vrienden

Stynen kreeg een poos geleden al enkele beelden van zichzelf in de serie te zien. “Tof om het resultaat te bekijken, maar ik vond het ook eng. Ik sta het meest op de set met Emanuel Borges, die Arthur speelt, en enkele andere jonge acteurs die nog maar net in het vak komen kijken. Dat schept toch een band. Wij zijn allemaal vrienden van elkaar. En mogen samenwerken met acteurs die al veel ervaring hebben is ook een drijfveer om het beste naar boven te halen.”

Vreest Naomi de bekendheid? “In het begin zeker niet. Mijn intrede is behoorlijk rustig. Ik kan de impact van dergelijke serie ook niet goed inschatten.”

En lijkt ze ook op haar personage? “Amal is erg goed in economie en wiskunde. Ik net niet, vanwege dyscalculie. Nee, in dat opzicht zijn we twee verschillende karakters. Heel grappig dat ik dan net zo iemand moet spelen.”

Lisa, VTM, 18.25u

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio