©  RR

Parket eist twee jaar cel tegen fietsendief, beklaagde ontkent dat hij diefstallen pleegde

Mechelen, Willebroek, Blaasveld -

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twee jaar effectief en een boete van 1.600 euro gevorderd tegen een 52-jarige Willebroekenaar. De man, die geen onbekende is voor justitie, stond terecht voor enkele fietsdiefstallen en diefstallen van fietslichtjes. Een tweede beklaagde riskeert vier maanden cel.

Theo Derkinderen

Voor de openbare aanklager waren de feiten duidelijk. Willebroekenaar E.C. (52) zou vorig najaar en begin dit jaar betrokken geweest zijn bij enkele fietsdiefstallen in Mechelen en Willebroek. Een eerste feit zou zich op 9 september 2021 hebben afgespeeld. Toen zouden E.C. en een kompaan - iemand die niet kon gevat worden - opgemerkt zijn bij de diefstal van een fiets. “Het was de kompaan die de fiets stal en op camerabeelden is te zien hoe de beide mannen een steegje invluchtten. Later fietsten ze samen weg. Het is duidelijk dat meneer C. hier mededader was aan de fietsdiefstal”, zei de openbare aanklager. “Op 9 december dook E.C. dan op bij de diefstal van een elektrische fiets aan het warenhuis Okay in Blaasveld. De fiets is later teruggevonden in de garage van het adres waar hij destijds verbleef. Een week later liepen E.C. en de huidige medebeklaagde N.H. dan tegen de lamp aan het station Nekkerspoel in Mechelen. Tijdens een controle bleken ze in het bezit te zijn van fietslichtjes, afkomstig van diefstal.”

Track & trace

“Begin dit jaar is er dan een elektrische fiets gestolen aan het station van Willebroek. De tweewieler was uitgerust met een track & trace en zo werd de fiets gevonden in de woning van een vriend van E.C. Een woning waar hij af en toe verbleef.”

Volgens het Openbaar Ministerie is E.C. geen onbekende voor het gerecht. “Hij kreeg destijds voorwaarden opgelegd, maar na amper vier dagen had hij die al geschonden”, klonk het nog. Tegen de Willebroekenaar werd twee jaar cel en een boete van 1.600 euro gevorderd. Tegen N.H., die alleen beticht werd van de diefstal van de fietslichtjes, vier maanden en een boete van 208 euro.

De twee beklaagden vroegen evenwel de vrijspraak omdat ze volgens hen bij geen enkele diefstal betrokken waren. Uitspraak volgt op 26 oktober. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio