Julia Alegre Mouslim en Maïté de Haan van Troebel vzw. © rr

Tweede editie Klimaatfestival laat zich leiden door urgentie: “Chaos als voedingsbodem voor verandering”

Antwerpen -

Meer dan 40 experts en kunstenaars worden van 12-16 oktober in kunstenhuis Het Bos uitgedaagd om te reflecteren over de diverse aspecten van de klimaatproblematiek. Ze doen dat tijdens de tweede editie van het Klimaatfestival dat de klimaatcrisis via een gevarieerd programma benadert vanuit een cultureel-filosofisch perspectief.

Elien Van Wynsberghe

Het Klimaatfestival wordt georganiseerd door Troebel vzw. De organisatie stelde vast dat de zomer van 2022 opnieuw werd getekend door droogte en bosbranden. “De urgentie van de klimaatproblematiek werd weer pijnlijk duidelijk.” Met die urgentie wil het festival aan de slag gaan. En daarbij wordt opnieuw voor een cultureel-filosofische aanpak gekozen.

“De klimaatcrisis is niet enkel een wetenschappelijke of technologische crisis, maar ook een culturele en sociale crisis. Het gaat over hoe we ons gedragen en over hoe we ons verhouden tot andere mensen en tot de wereld. Dat zijn bij uitstek filosofische vragen die een plaats moeten krijgen in het klimaatdebat. Wij bieden een platform voor zulke vragen’, zegt Maïté de Haan van Troebel.

Chaos

Dit jaar draait het festival rond het thema ‘chaos’. “De klimaatcrisis zorgt immers voor chaos en verwarring. Grote veranderingen volgen elkaar snel op en het is onduidelijk wat we moeten aanpassen en hoe.” Toch wil het festival ook een positieve gedachte in de verf zetten: chaos als voedingsbodem voor verandering, de mogelijkheid om het anders en beter te doen.

Het festival toont werk van zowel jonge makers als gevestigde kunstenaars en nodigt tientallen experts uit om te reflecteren over de klimaatcrisis. Op het programma staan onder meer een eco expo, films, panelgesprekken, workshops, talks, concerten en performances. Op zondag is er een grote klimaatmarkt met groene ondernemers en organisaties.

“We richten ons op een zo breed mogelijk publiek. De activiteiten zijn voor mensen met of zonder voorkennis over de klimaatcrisis. Om het festival zo inclusief mogelijk te houden zijn bovendien alle activiteiten gratis”, aldus Julia Alegre Mouslim van Troebel.

Klimaatfestival: Het Bos, Ankerrui 5, van 12 t.e.m. 16 oktober. Gratis. Een ticket reserveren kan via www.klimaatfestivalantwerpen.be.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio