Vooral buren uit de Boomse wijk Bosstraat protesteren fel tegen de plannen. © jw

Zaak over aanpak Terhaagse Kleiputten ingezet bij Raad voor Vergunningsbetwistingen

Terhagen, Boom -

De Raad voor Vergunningsbetwistingen hoorde dinsdagnamiddag de pleidooien van de verschillende partijen naar aanleiding van het beroep dat onder meer actiegroep Red onze Kleiputten heeft aangetekend tegen de ontbossing van dit gebied. Een uitspraak wordt binnen twee weken verwacht.

 

Op 13 mei van dit jaar verleende minister Zuhal Demir (N-VA) de omgevingsvergunning om zowat 55 hectare kleiputten in Terhagen (Rumst) op en net over de grens met Boom met 4,5 miljoen kubieke meter Oosterweel-grondoverschotten door Lantis te laten volstorten . Een aantal buurtbewoners sprak over de grootste ontbossing van Vlaanderen en ging niet akkoord.

Ze verenigden zich in actiegroepen ’Red onze Kleiputten’ en ‘Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek’ en stapten samen met de plaatselijke ‘Lustige Vissers’ naar de Raad van Vergunningsbetwistingen. Die kwam dinsdag in een eerste zitting samen.

De verschillende partijen maakten via hun pleidooi hun eisen en plannen kenbaar. Een uitspraak van de Raad wordt binnen enkele weken verwacht. Opvallend was wel de uitspraak van de advocaat van de provincie Antwerpen die zei dat ze binnen het jaar op het terrein nog geen bomen zullen rooien.

Of dit ook geldt voor de aanleg van een corridor tussen het kleigebied en de aan te leggen loskade aan de Rupel die voor het grondtransport nodig is, was niet duidelijk.

Voorlopig tevreden

Bij de actiegroep Red onze Kleiputten reageren ze voorlopig tevreden. “We rekenen erop dat voor een start van alle werken minstens gewacht wordt tot na de definitieve uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, zegt woordvoerder Frank Van Houtte. “Wij vinden het immers reëel dat de omgevingsvergunning geschrapt zal worden. Indien niet, dan volgt een verdere procedure bij de Raad van State.”

“Normaal gezien zal bij OVAM eerstdaags een beslissing vallen over het bodemsaneringsproject. Indien dat goedgekeurd zou worden, volgt zeker nog een beroep bij de bevoegde minister en indien nodig ook nog verder” aldus een strijdvaardige Van Houtte.  

jef wijckmans

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio