Lieve Nuyts toont een inzamelkoker en de zakken waarin zij de dopjes sorteert. © Chris Van Rompaey

Stad Lier breidt hulp aan Belgisch Centrum voor Geleidehonden niet uit: “Ik ben er het hart van in”

Lier -

Het stadsbestuur van Lier stelt geen bijkomende locaties ter beschikking voor het plaatsen van inzamelkokers voor dopjes van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Het BCG krijgt ook geen toegang tot de stedelijke communicatiekanalen. “Ik ben er het hart van in”, reageert vrijwilligster Lieve Nuyts, die haar tranen amper in bedwang kan houden.

Chris Van Rompaey

Blindengeleidehonden helpen hun baasjes, die blind of slechtziend zijn, om zo goed mogelijk een normaal leven te leiden. De honden moeten daarvoor speciaal opgeleid worden en dat is niet goedkoop. Daarom bestaat de dopjesactie: plastic dopjes inzamelen is voor het BCG een extra manier om wat geld in te zamelen.

Inzamelpunten

Doorheen het land bevinden er zich inzamelpunten waar je je dopjes kan binnenbrengen. Zo’n inzamelpunt kan ook een particulier zijn, zoals Lieve Nuyts uit Lier. “Ik heb me zo’n vier jaar geleden als vrijwilliger en dus als inzamelpunt aangemeld. Bij mijn vroegere dierenarts in Nijlen stond namelijk een inzamelbak voor dopjes. Dat bracht me op het idee om zelf in Lier dopjes te gaan inzamelen. Ik kreeg van het BCG een starterspakket met een infobord, affiches en kleine inzamelbakjes.”

“Ik maakte geregeld reclame op allerlei Facebookgroepen, waardoor ik in contact kwam met een vrouw uit Duffel. Die zamelde in haar gemeente al langer dopjes in, maar doordat ze haar volle dopjeszakken nu naar mij brengt, kan ze veel meer inzamelen. Ze slaagde er ook in om een inzamelkoker in het gemeentehuis van Duffel te plaatsen. Om de twee weken brengt ze een achttal zakken met dopjes naar mij.”

Deze affiche vertelt welke dopjes je wel en niet mag inzamelen. © BCG

“Ondertussen kon ik zelf dergelijke inzamelkokers plaatsen in dienstencentrum Het Schoppeke in de Kanunnik Davidlaan, in dienstencentrum De Waaier in de Dorpsstraat, bij de Zorgboerderij op Tallaart, in Hoevewinkel Vercammen op het Koningsplein en in basisschool KlimOp in de Mechelsestraat. In Berlaar is er een dame die zelf de dopjes inzamelt en haar gevulde zakken naar mij brengt”, vertelt Lieve Nuyts.

Gemeenteraad

Hoe meer inzamelpunten, hoe meer dopjes worden ingezameld, hoe meer hondjes BCG kan opleiden. En dus hoopte Lieve Nuyts op bijkomende hulp van de stad Lier. Stéphanie Van Campenhout (CD&V) bracht die vraag ter sprake op de gemeenteraadszitting. “We denken dat onze stad een rol kan opnemen om meerdere inzamelpunten te voorzien, naast de nodige communicatie daarrond. In andere gemeenten zien we bijvoorbeeld inzamelpunten opduiken bij gemeentehuizen, recyclageparken, gemeentelijke scholen, woonzorgcentra, en in sport-, cultuur- en gemeenschapscentra.”

Maar Van Campenhout ving bot. “We tellen momenteel twee inzamelpunten in Lier, namelijk in De Waaier en Het Schoppeke, en we vinden het niet nodig om dat aantal uit te breiden. We zijn ook niet bereid om de stedelijke communicatiemiddelen ter beschikking te stellen van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Deze vorm van ondersteuning behoort niet tot de kerntaken van de stad en zou andere gelijkaardige initiatieven kunnen benadelen”, antwoordde schepen van Afvalbeleid Ivo Andries (Open Vld). De vraag naar bijkomende hulp werd vervolgens meerderheid tegen minderheid weggestemd.

Lieve Nuyts is er het hart van in. “Er zijn inderdaad heel veel goede doelen, maar de dopjesactie kost de stad geen geld noch werk. Ik plaats namelijk de inzamelkokers zelf en ik maak ze ook leeg. Ik hoop nu maar dat bedrijven, verenigingen en scholen zelf zo’n koker willen plaatsen. Daarvoor mogen ze me altijd bellen of mailen”, besluit Lieve Nuyts.

0483.58.91.09, nuytslieve5@gmail.com

dopjesactie.be

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio