Anonieme handhavers gaan sinds begin dit jaar op pad om mensen te betrappen die zwerfvuil achterlaten. © ram

Aantal zwerfvuilhandhavers wordt uitgebreid, maar systeem krijgt ook kritiek

Hoogstraten -

In samenwerking met de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM zet Hoogstraten sinds begin dit jaar anonieme handhavers in om mensen te betrappen die zwerfvuil achterlaten. De gemeenteraad heeft besloten om extra handhavers in te zetten. Het project wordt bijgestuurd omdat er een aantal klachten kwamen.

Ronny van den Ackerveken

De zwerfvuilhandhavers patrouilleerden tussen 25 januari en 1 maart gedurende acht dagen in Hoogstraten en Minderhout. Wie betrapt wordt, krijgt een bemiddeling aangeboden en eventueel volgt een GAS-boete. De zwerfvuilhandhavers hebben in die periode 64 mensen aangesproken en 49 bestuurlijke verslagen opgemaakt. Het merendeel bestuurlijke verslagen ging om het wegwerpen van een sigarettenpeuk op de openbare zone.

Er waren ook vier verslagen voor personen die geen poepzakje bijhadden tijdens het uitlaten van de hond en nog eens vier voor het achterlaten van afval. Voor 39 dossiers werden beperkte boetes opgelegd, gaande van 30 euro tot 50 euro.

Michel Jansen (N-VA) was begin dit jaar nog schepen van Milieu. Poepzakjes en zakasbakjes worden mee ingezet in de strijd tegen zwerfvuil. © ram

N-VA-raadslid Michel Jansen, die schepen van Milieu was toen het project van start ging, onthield zich op de gemeenteraad bij de stemming over de extra handhavers. “Het is een mooi project en ik sta er nog altijd achter. Maar dan moet wel iedereen gelijk behandeld worden en dat gebeurt niet altijd. Een meisje dat haar hond uitliet en de uitwerpselen met een poepzakje in de vuilnisbak gooide, werd even later botweg aangesproken omdat ze geen poepzakje meer bij had. Tegen een groepje van vijf mensen die hun sigarettenpeuken op de grond gooiden, traden de handhavers niet op.”

Minder streng

Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) bevestigde dat er een aantal klachten zijn geweest. “Die kwamen meestal van jonge mensen over de manier waarop ze zijn aangesproken. De afspraak is gemaakt met OVAM om iets minder streng toe te zien op het bezit van poepzakjes. Voor achtergelaten peuken en blikjes mag wel strenger opgetreden worden.”

Het meisje zonder poepzakje waarover Michel Jansen sprak, heeft volgens de burgemeester geen boete gekregen. Door meer zwerfvuilhandhavers in te zetten, kunnen gemakkelijker duo’s gevormd worden met niet steeds dezelfde personen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio