Antwerps parket: “Bij de huiszoeking in Merksem is een schietincident ontstaan waarbij de bewoner fataal werd geraakt”

Merksem -

In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk rechts-extremisme en wapenbezit, is er woensdagochtend een dodelijk slachtoffer gevallen in Merksem. “Bij de huiszoeking is een schietincident ontstaan waarbij de bewoner uiteindelijk fataal werd geraakt door een politiekogel”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

debn, nelo

LEES OOK. Dode in Merksem bij reeks huiszoekingen in onderzoek naar mogelijk terroristische aanslag uit rechts-extremistische hoek

Het incident gebeurde in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek naar een mogelijk terroristische aanslag en inbreuken op de wapenwetgeving. In ons land vonden alles samen een tiental huiszoekingen plaats die versterkt werden door de speciale eenheden van de federale politie.

“Bij het binnenvallen van de woning aan de Molenlei in Merksem ontstond een schietpartij, waarbij de bewoner fataal geraakt werd”, vertelt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket. “De hulpdiensten werden meteen ter plaatse geroepen, maar de dertiger is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.” Het parket stelde een wapendeskundige aan die de juiste omstandigheden van de schietpartij moet onderzoeken. Dat zal onder meer duidelijk moeten maken of dodelijk slachtoffer Yannick Verdyck eerst zelf naar de politie gevuurd heeft.

Slachtofferbejegenaars hebben zich ontfermd over de familieleden van het slachtoffer. Ook voor de leden van de speciale eenheden is er bijstand voorzien, zij raakte niet gewond. De bij het dodelijke schietincident betrokken leden worden woensdagnamiddag verhoord als verdachte.

Comité P

Het Comité P – dat toezicht houdt op de politiediensten – is aanwezig op de plaats delict. Zij gaan met de lokale recherche van politiezone Antwerpen het onderzoek voeren naar de exacte omstandigheden. “Ook ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse omdat er verschillende wapens zijn aangetroffen in de woning. De situatie is intussen beveiligd”, bevestigt Aerts.

Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor doodslag. “Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe het schietincident is ontstaan. Er is daarvoor een wapendeskundige aanwezig. De onderzoeksrechter heeft samen met het parket, comité P en de lokale recherche van politiezone Antwerpen een afstapping georganiseerd”, aldus het parket.

Arsenaal aan wapens

Naast Merksem vonden er woensdagochtend nog huiszoekingen plaats in Antwerpen, Berchem, Deurne, Zandvliet, Kasterlee en Gent. Het zou gaan om mensen die mogelijk een aanslag voorbereidden. Bij de huiszoekingen werd een groot arsenaal aan wapens in beslag genomen. Deze zullen de komende dagen verder onderzocht en geïnventariseerd worden. Sommige wapens waren legaal geregistreerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Yannick Verdyck