De zus van Luc Ballaux woont in een van de Turnhoutse straten waar er sinds enkele maanden betaald moet worden om te parkeren. © WOAD

Schepen schept duidelijkheid na klacht: “Onbeperkt gratis parkeren met kaart voor personen met beperking”

Turnhout, Brasschaat -

Luc Ballaux uit Brasschaat was verontwaardigd toen bleek dat hij voortaan zou moeten betalen om te parkeren wanneer hij zijn zus in Turnhout bezoekt. Een mail naar het stadsbestuur zette geen zoden aan de dijken. Maar uit onderzoek van je krant blijkt dat het probleem zich vanzelf oplost. “In Turnhout mag je op straat en op openbare parkings waar dat toegelaten is gratis onbeperkt parkeren met een gehandicaptenkaart”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen).

Wouter Adriaensen

Eerder dit jaar werd het parkeren in heel wat straten in het zuiden van het stadscentrum betalend. Het stadsbestuur wou zo de parkeerdruk voor de bewoners doen afnemen nadat de parking van bioscoop UGC eveneens betalend was geworden. In een van die straten woont de zus van Luc Ballaux uit Brasschaat.

“Ik was uitermate verbolgen over deze antisociale en ondemocratische maatregel”, zegt de man. “We komen hier al tientallen jaren op bezoek. Soms meerdere uren, soms maar eventjes. Maar er is geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om ook maar één eurocent parkeergeld te betalen. In een stadscentrum kan ik dat nog begrijpen, maar hier zitten we aan de rand.”

Minder mobiel

De gratis openbare parking Papenbruggestraat, beter bekend als de parking aan het stadspark of de Snol, is vlak om de hoek. “Maar mijn vrouw en ik zijn beiden zeventigers en minder mobiel”, weerlegt Luc. “Bovendien heeft mijn vrouw een invalidenparkeerkaart. In onze woonplaats Brasschaat mag je daarmee overal gratis parkeren zolang je wil. Het gaat me dus om het principe.”

Luc deelde zijn grieven per mail met de Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “Die deed er twee weken over om me te laten weten dat hij het zou doorgeven aan de bevoegde schepen”, vertelt Luc. “Ondertussen hoorde ik nog steeds niets. Blijkbaar hebben de heren politici geen goesting om te antwoorden op de mail van een verontwaardigde burger.”

“Van de duizenden mails die we krijgen, kan er af en toe eentje verkeerd belanden”, reageert burgemeester Van Miert. “We proberen altijd te antwoorden. Deze mails hadden wel een agressieve toon. Schepen Boogers treft in elk geval geen schuld.”

Onbeperkt gratis

Schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen) heeft goed nieuws voor Luc. “In Turnhout mag je op straat en op openbare parkings waar dat toegelaten is, gratis onbeperkt parkeren met een invalidenkaart. Bovendien hebben we verscheidene parkings die voor iedereen gratis zijn. Voor kortere parkeerbeurten is er het gratis Turnhouts kwartiertje, dat in sommige wijken zelfs een half uur is.”

Luc Ballaux reageert tevreden dat hij alsnog antwoord kreeg. “In Brasschaat parkeer ik steeds op de plaatsen voor mensen met een beperking, maar dan zal ik in Turnhout bij mijn zuster voor de deur parkeren. Dit zou toch wel duidelijker aangegeven mogen worden op de nieuwe parkeerautomaten.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio