© ATV

Meer dan 100 wapens aangetroffen bij huiszoeking in Merksem rond mogelijke terreur uit rechts-extremistische hoek

Merksem -

Bij een huiszoeking door de speciale eenheden van de federale politie is woensdagochtend de 36-jarige Yannick Verdyck om het leven gekomen. De huiszoeking vond plaats in de Molenlei in Merksem en kaderde in een onderzoek van het federaal parket naar “gewapend verzet in vermoedelijk extreem-rechts milieu”. In die woning werden meer dan honderd wapens aangetroffen. In totaal vond een tiental huiszoekingen plaats, naast Merksem ook in Zandvliet, Antwerpen, Deurne, Berchem, Kasterlee en Gent.

vdaa, nelo, sare, svw

LEES OOK. Extreemrechts, wapenliefhebber en voorbereid op het einde van de wereld: wie is het dodelijk slachtoffer bij de huiszoeking in Merksem?

Buurtbewoners hoorden rond 5.15u ‘ta gueule’ (hou je mond, red.) roepen, vervolgens klonken meerdere knallen en schoten. “Bij het binnenvallen van de woning aan de Molenlei in Merksem ontstond een schietpartij, waarbij de bewoner geraakt werd”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket, dat de schietpartij onderzoekt. “De hulpdiensten werden meteen ter plaatse geroepen, maar de dertiger is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.”

“Gewapend verzet tegen de overheid”

De politie-inval kaderde in het dossier ‘Argentum’ van het federaal parket en was gericht op een groep die verdacht wordt van rechts-extremisme en illegaal wapenbezit. “Het gaat om een groep personen die ervan verdacht worden een vorm van gewapend verzet te willen plegen tegen de overheid”, legt het federaal parket uit. “Daarvoor was nog geen concreet doel of tijdstip bepaald.”

De politie voerde in totaal een tiental huiszoekingen uit. Naast Merksem was dat het geval in Antwerpen, Zandvliet, Deurne, Berchem, Kasterlee en Gent. Zes personen werden meegenomen voor verhoor. “De onderzoeksrechter in Antwerpen zal later beslissen of zij bij hem voorgeleid worden”, zegt het federaal parket.

Een van de zes verdachten is Igor G., hij zou in hetzelfde gebouw als Yannick Verdyck op de Molenlei in Merksem wonen. Ook zeventiger Paul O. is opgepakt. Hij woont op een appartement in de Antwerpse Sleutelstraat, een zijstraat van de Nationalestraat. O. is net als Yannick Verdyck lid is van een schietclub en wordt eveneens omschreven als ‘prepper’.

In Merksem, in de woning waar Yannick Verdyck doodgeschoten werd, werden volgens het parket meer dan honderd wapens aangetroffen. “En een hele grote hoeveelheid munitie”, klinkt het. “Er lagen ook tactische vesten, nachtkijkers en warmtekijkers.” De wapens zullen de komende dagen verder worden onderzocht en geïnventariseerd. “Sommige van de aanwezige wapens werden legaal geregistreerd.”

Ook op de andere adressen troffen de speurders een grote hoeveelheid wapens en munitie aan. Dat was het geval in de Sleutelstraat, maar ook bij de ouders van Verdyck. Mogelijk had de man ze daar gestockeerd. De speurders stonden ook te kijken van de gigantische voorraden water, medicijnen en andere levensmiddelen. Alles netjes gelabeld, ook de wapens.

De huiszoeking in de Sleutelstraat.  ©  Jan Van der Perre

Wapendeskundige onderzoekt schietpartij

De Molenlei, een zijstraat van de Bredabaan in Merksem, werd afgesloten voor verder onderzoek. Onder meer ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse om de situatie te beveiligen. Het Antwerps parket vorderde een onderzoeksrechter voor doodslag. “Het onderzoek ter plaatse werd uitgevoerd door het labo, de wetsdokter en de wapendeskundige”, aldus Aerts. Die wapendeskundige zal moeten uitklaren of Verdyck al dan niet eerst geschoten heeft op het politieteam.

 ©  BFM

De onderzoeksrechter stapte woensdag samen met het parket, het comité P en de lokale recherche van de Antwerpse politie ter plaatse af. Een wapendeskundige moet achterhalen hoe het schietincident is kunnen ontstaan. De betrokkenen worden verhoord. De familieleden van het slachtoffer kregen bijstand van slachtofferhulp. “Ook voor de leden van de speciale eenheden is er bijstand voorzien.” Zij werden in de loop van woensdagnamiddag als verdachte verhoord.

LEES OOK. Antwerps parket reageert op dodelijk schietincident in Merksem: “Onderzoek is lopende, maar situatie is ondertussen beveiligd”

Geen link met Van Quickenborne

De verdachten zouden verder ook verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, al zouden die plannen volgens Van Duyse “niet imminent” geweest zijn. Het onderzoek heeft naar verluidt ook geen link met de aanslagdreiging op federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

 ©  BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen