Superjacht van gesanctioneerde Rus geveild voor ruim 39 miljoen euro

Een superjacht dat eigendom was van de gesanctioneerde Russische zakenman Dmitri Pumpianski is geveild voor een bedrag van ruim 39 miljoen euro. Dat meldt een rechtbank in Gibraltar dinsdagavond. Voor verschillende toevoegingen aan het jacht, zoals benodigdheden voor de opslag van wijn en andere alcohol aan boord, is bovendien nog een aanvullend bedrag van ruim een half miljoen euro geboden.

jvhBron: BELGA

Het was de eerste keer dat een superjacht openbaar werd geveild sinds de Russische inval in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog dringen autoriteiten erop aan om de jachten van rijke Russen wereldwijd aan de ketting te leggen.

Van wie het hoogste bod afkomstig was, is niet bekendgemaakt. Het Britse veilinghuis dat de veiling organiseerde, maakte vorige maand al bekend dat in totaal 63 biedingen waren binnengekomen. Aan het schip hing naar verluidt een prijskaartje van zo’n 63 miljoen pond, omgerekend ruim 74 miljoen euro. Maar de verwachting was van tevoren al dat het jacht voor minder zou worden verkocht.

Het 73 meter lange luxejacht Axioma heeft onder meer een zwembad en een 3D-bioscoop. In maart werd de Axioma in Gibraltar in beslag genomen door de autoriteiten van de Britse exclave op het zuidelijkste punt van Europa. Het schip ging onder de hamer, nadat Pumpianski er niet in slaagde een lening van ruim 21 miljoen euro terug te betalen aan de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. De bank verzocht Pumpianski de lening af te lossen, nadat hij door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op de sanctielijst werd geplaatst vanwege de oorlog in Oekraïne. Daardoor werden zijn aandelen bevroren.

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio