Heel Cuba zonder stroom na doortocht van orkaan Ian, Florida zet zich schrap

In heel Cuba ligt het elektriciteitsnet plat. Dat zegt de energieleverancier UNE dinsdagavond lokale tijd. De storing zou deels zijn veroorzaakt door de orkaan Ian, die over het eiland raasde. Later vandaag gaat de orkaan aan land in de Amerikaanse staat Florida.

svoBron: Belga

Door de orkaan is er schade aan het elektriciteitsnet, zegt de verklaring. Er wordt de hele nacht gewerkt om de stroom te herstellen. In hoofdstad Havana is er alleen licht te zien in de weinige gebouwen die generatoren hebben, dat zijn voornamelijk hotels.

Ian kwam dinsdag aan land aan de westkust van Cuba en zorgde voor veel schade op het eiland. Honderdduizenden inwoners hadden eerder op de dag al te maken met stroomuitval.

Het elektriciteitsnet van Cuba ligt vaker plat. Als gevolg van de energiecrisis besluit de regering regelmatig de stroom op een groot deel van het eiland tijdelijk af te sluiten, soms urenlang.

Orkaan Ian is inmiddels verder getrokken en komt naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan land aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Ongeveer 2,5 miljoen inwoners hebben het bevel of de waarschuwing gekregen te evacueren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond met de gouverneur van Florida Ron DeSantis gesproken om te kijken hoe de regering in Washington de staat kan helpen.

Crew-5 missie uitgesteld

Intussen moet het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA de Crew 5-missie uitstellen door orkaan Ian. De lancering, die gepland was voor 3 oktober, zal ten vroegste een dag later plaatsvinden.

Komende maandag zou de lancering gebeuren vanaf Kennedy Space Center in Florida. NASA laat in een verklaring weten dat de SpaceX-raket ten vroegste dinsdag 4 oktober om 12.23 uur (lokale tijd) wordt gelanceerd. Mogelijk wordt de lancering zelfs nog een dag uitgesteld.

Orkaan Ida. ©  AP

“De veiligheid van de bemanning, de teams aan de grond en de hardware zijn van het grootste belang voor NASA en SpaceX”, klinkt het in de verklaring. Aan boord van de missie zitten de NASA-astronauten Nicole Aunapu Mann en Josh Cassada, de Japanner van JAXA Koichi Wakata en Roscosmos-kosmonaut Anna Kikina.

De bemanningsleden zullen naar het ruimtestation reizen voor een wetenschappelijke en technologische onderzoeksmissie van zes maanden.

Vastgoed

Jobs in de regio