© Indaver

Indaver bouwt nieuwe fabriek in Antwerpse haven en creëert zeventig nieuwe jobs

Het bedrijf Indaver heeft dinsdag op Rechteroever in de Antwerpse haven de eerste steen gelegd van een nieuwe recyclagefabriek. De fabriek moet tegen begin 2024 klaar zijn, levert zeventig jobs op en is een investering van 100 miljoen euro.

“Met deze nieuwe fabriek gaan we plastics recycleren op een unieke manier”, zegt Erik Moerman, directeur van de nieuwe fabriek. “We gaan ons focussen op het omzetten van polystyreen en polyolifines. De polystyreen zit bijvoorbeeld in yoghurtpotjes. Gebruikte potjes uit de blauwe PMD-zak komen bij ons toe, en wij gaan de polystyreen die erin zit, omzetten in styreen. Die styreen is zo zuiver dat die opnieuw kan worden gebruikt om een nieuw yoghurtpotje te maken, zonder kwaliteitsverlies.”

“De polyorifines zitten vooral in folies. Polyorifines zijn een verzamelnaam voor onder meer polyethyleen en polypropyleen. Ook die chemische bestanddelen gaan we uit de folie halen, waardoor chemiebedrijven met dezelfde basisstoffen nieuwe folies kunnen maken van dezelfde kwaliteit”, zegt Erik Moerman.

Erik Moerman ©  rr

Indaver wil drie jaar na de opening van de fabriek op volle capaciteit draaien. “We zullen dan 65.000 ton materiaal per jaar recycleren. Dit wordt de grootste fabriek van Europa in zijn soort”, zegt Erik Moerman. “Het proces dat we hier gebruiken, is gepatenteerd. We hebben er jarenlang aan gewerkt, samen met specialisten van ongeveer alle Vlaamse universiteiten.”

Tegen 2027 wil Indaver nog een nieuwe fabriek bouwen, wellicht ook in de Antwerpse haven, alleen voor de verwerking van polyolifines. De fabriek waarvan nu de eerste steen is gelegd, zou zich tegen die tijd alleen nog op polystyreen focussen.

 cwil

Vastgoed

Jobs in de regio